Wie helpt ADHD'ers?

Liefst 3.500 hulpverleners en organisaties zijn door de vzw Zit Stil aangeschreven met vragen over de ontwikkelingsstoornis ADHD ('Alle Dagen Heel Druk'). Zo wil de vzw achterhalen of de hulpverlening voldoet en welke knelpunten er eventueel nog zijn.
Knelpunten zijn er zeker, zegt directeur Ria Van den Heuvel. Ze denkt aan: de ellenlange wachtlijsten voor onderzoek en diagnose, het feit dat volwassenen met een vermoeden van adhd op niet zoveel plaatsen terechtkunnen, of de stopzetting van terugbetaling van medicijnen bij meerderjarigheid. ,,Studenten die hogere studies aanvatten, kunnen die medicijnen juist heel goed gebruiken.'' Ze denkt ook dat de hulpverleningssector ,,van goede wil'' is, maar dat er desondanks hiaten vallen. ,,De vraag naar hulpverlening is sowieso veel groter dan het aanbod.''

Hoe het precies zit, moet de enquête duidelijk maken. Zit Stil roept hulpverleners op om zeker mee te werken en de papieren ingevuld terug te sturen. De bevraging verloopt in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting, die hierover eerder al in gesprek ging met ouders en leerkrachten.

Om het plaatje rond te maken, moeten ook de jongeren zelf worden gehoord. Vinden zij zichzelf vervelend en lastig, of juist heel gewoon? Zit Stil organiseert daartoe een creatieve namiddag, op woensdag 27 april, in Wilrijk. jongeren van 11 of 12 jaar en van 15 of 16 jaar, die de diagnose adhd op zak hebben, worden uitgenodigd om er samen te werken met een kunstenaar of een stand-up comedian. Zit Stil hoopt in het resultaat van die creatieve samenwerking ,,het ADHD-gevoel van jongeren zintuiglijk te kunnen vatten.''

Tussen 3 en 5 procent van de schoolbevolking wordt door deze stoornis getroffen. De vzw Zit Stil vangt niet alleen hun ouders op, maar organiseert ook op diverse plaatsen in het land psycho-educatie voor 13- tot 16-jarigen. Doel is hen uit te leggen wat ADHD precies is, wat je er zelf aan kunt doen en hoe je er beter mee om leert te gaan. Het gaat om avondsessies. De eerstvolgende vinden plaats in Harelbeke (22 maart) en in Asse (19 april).
19 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek