Nacht van de nachtverpleegkunde

Naar aanleiding van de Week van Verpleegkundigen en Vroedvrouwen had donderdagavond de 'nacht van de nachtverpleegkunde' plaats, met in totaal 650 deelnemers. "Fijn dat we voor de eerste keer in het zonnetje worden gezet, want nachtverpleegkunde is een leven apart."
Dat zegt Peter Deboutte, coördinator nachtverpleegkunde UZ Leuven, die 18 jaar geleden "de nacht is ingedoken" en er sindsdien is ingebleven. "Het is een bewuste keuze geweest, omdat mijn vrouw en ik het gedoe met kinderopvang wilden vermijden. Voor de meeste nachtverpleegkundigen is de familiale factor doorslaggevend. Maar er zijn ook andere voordelen: we verdienen ongeveer een derde meer en de shifts zijn langer, zodat we minder dagen moeten doen. Zeven van tien uur in plaats van tien van zeven uur."

"Om al die redenen is er niet echt een tekort aan nachtverpleegkundigen. Voor sommige mensen, die deeltijds werken, is het nachtwerk een hobby, of ze combineren het met thuisverpleegkunde."

"Het beeld van de nachtverpleegster die breiwerk of lectuur meeneemt, is al lang voorbijgestreefd. Ook een tukje doen tussendoor zit er niet in. Gemiddeld sta je alleen voor 30 patiënten en het is onvoorspelbaar wat er kan gebeuren, zoals iemand die uit bed valt. De zorgdruk is verschrikkelijk toegenomen, want patiënten worden sneller ontslagen en hun pathologie is zwaarder. De activiteiten van de dag lopen gewoon door, inbegrepen radiologie, operatieschema's, injecties, infusen... Verder ligt er ook administratief werk te wachten, medicatie klaarzetten..."

"Nadeel is natuurlijk dat je minder recupereert als je in de dag slaapt. Gelukkig kunnen we terugvallen op een aantal technieken inzake slaaphygiëne en voeding om de schadelijke effecten zoveel mogelijk te beperken."

"Voor patiënten zijn de nachten meestal het moeilijkst. Ze hebben soms nood aan een gesprek. Op piekmomenten kan je hulp van het nachtnetwerk inroepen, maar daar mag je niet in overdrijven. Het handje vasthouden van een angstige patiënt, dat zit er niet in."
19 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek