Orde steunt oproep voor Vlaamse MUG in Halle

De burgemeesters van Zuidwest-Brabant krijgen in hun strijd voor een eigen Vlaamse Medische Urgentiegroep (MUG) in de regio de steun van de Orde van Geneesheren en van het Vlaams Geneeskundigenverbond. Een MUG delen met Tubeke, zoals de minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), voorstelt, kan volgens de directie van het Sint-Mariaziekenhuis niet. Dat zou financieel een te zware inspanning voor beide zieknhuizen betekenen.
De burgemeesters uit Zuidwest-Brabant vergaderden gisterochtend in het stadhuis van Halle samen met afgevaardigden van het Sint-Mariaziekenhuis, de artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsenorganisaties, het Rode Kruis en de brandweer. Ook minister Rudy Demotte en medewerkers van zijn kabinet waren op het overleg uitgenodigd maar zij stuurden hun kat.

De Orde van Geneesheren en het Vlaams Geneeskundigenverbond steunen de vraag om een mug voor Halle. Volgens beide artsenorganisaties kan het deontologisch niet dat bij een mug-interventie - waarbij de patiënt uiteraard zijn hulpverlener niet zelf kan kiezen - de artsen de taal niet kennen van het gebied waarin ze werken. Voor een correcte diagnose moet er een optimale patiënt-arts-relatie bestaan en dat is volgens de organisaties niet mogelijk door een beroep te doen op een tussenpersoon. Vooral het Vlaams Geneeskundigenverbond wil bemiddelen, structurele voorstellen doen en de zaken opvolgen. De organisatie opende hiervoor op zijn website www.vgv.be een aparte ruimte.

Maar minister Demotte maakte in een brief zijn standpunt al volkomen duidelijk: geld voor een MUG in Halle komt er niet. Enkel de gezamenlijke uitbating van een MUG door de ziekenhuizen van Halle en Tubeke is volgens de minister bespreekbaar. Dat Franstalige interventieteams uit Tubeke of het Erasmusziekenhuis in het Pajottenland en de Zennevallei opereren is volgens hem enkel en alleen de schuld van het Sint-Mariaziekenhuis dat zijn verantwoordelijkheid niet opneemt en schermt met het gebrek aan geld vanwege de overheid.

Niet haalbaar

Het voorstel om samen met Tubeke een gezamenlijke MUG uit te baten, is volgens directeur Jef Jonckheere van het Sint-Mariaziekenhuis ,,praktisch niet haalbaar''. ,,Bij een gezamenlijke MUG moeten zowel de ziekenhuizen van Tubeke als van Halle aan de normen voldoen. Dat vergt dus tweemaal een zware financiële inspanning. Elk ziekenhuis moet dan gekwalificeerd personeel hebben, het nodige materiaal en de infrastructuur'', aldus Jonckheere. ,,Ook op taalvlak zullen zich problemen stellen. Precies om deze reden ziet ook het ziekenhuis van Tubeke een samenwerking niet zitten. Zij geven zelf toe dat het zeer moeilijk is tweetalig personeel te vinden.''

De burgemeesters willen nog voor de zomer met minister Demotte rond de tafel zitten. Zo niet plannen zij straatacties.

Minister Frank Vandenbroucke (SP.A) had het in het Vlaams parlement over de MUG's in het kader van de beleidsnota voor de Vlaamse rand. Hij meldt dat zijn collega van Welzijn, Inge Vervotte (CD&V), de zaak gaat aankaarten bij hun federale collega Demotte.
17 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek