Hersenziekten worden zwaar onderschat

Dementie is één van hersenaandoeningen die verantwoordelijk zijn voor 35% van de invaliditeit. "Maar vergeleken bij de belangstelling en de subsidies voor kankeronderzoek en hart- en vaatziekten zijn neurologische aandoeningen zwaar ondergewaardeerd."
Nieuw opgerichte 'Belgian Brain Council' wil de handen in elkaar slaan

Dat zegt de bekende alzheimer-onderzoekster professor Christine Van Broeckhoven (Universiteit Antwerpen). Zij is één van de initiatiefnemers van de Belgian Brain Council (BBC) die dinsdag officieel is gelanceerd. Het gaat om een nieuwe koepel van artsenverenigingen, pa-tiëntenverenigingen en farmabedrijven, bedoeld als ontmoetingsplatform en drukkingsgroep voor de hele waaier hersenziekten: cva (hersenbloeding), parkinson, epilepsie, MS, schizofrenie, depressie...

"Bedoeling is ook de kloof tussen psychiaters (geesteszieken) en neurologen (hersenfuncties) te overbruggen," aldus professor Van Broeckhoven, "want we spreken elkaars taal niet meer. De specialisering is te ver doorgeschoten. Zowel bij psychiatrische als neurologische aandoeningen spelen biochemische factoren en gedragsstoornissen een rol."


Geldverslindend

Tegen 2010 worden ongeveer 215.000 patiënten met dementie verwacht, met een sterke toename boven de 70 jaar. Een mens met dementie kost de samenleving jaarlijks gemiddeld 5.350 euro bij thuisverzorging en 27.620 euro bij opname. Een MS-patiënt kost 30.000 euro per jaar, een parkinson-patiënt 15.000 euro, een schizofreen 12.000 euro.

Acties zoals Levenslijn schenken veel geld aan kankeronderzoek en hartziekten. Maar hersenziekten komen zelden in de publiciteit. "Toch nemen zij het sterkst toe met de vergrijzing", stelt professor Van Broeckhoven. "Iedereen weet wat op ons afkomt, maar de conclusies worden niet getrokken. Zo kan je de pensioenleeftijd niet verhogen als je niets doet aan het probleem van de geheugenstoornissen, die meestal rond de 65 jaar beginnen. Er is veel meer onderzoek nodig naar de biologie van de hersenen."

Terwijl 35% van de invaliditeit veroorzaakt wordt door neurologische of psychiatrische ziekten, wordt minder dan 10% van het budget voor sociale zekerheid en wetenschappelijk onderzoek daaraan besteed. Toch zijn er volgens de Antwerpse onderzoekster wel perspectieven. "We weten nu welke eiwitten een sleutelrol spelen in het ontstaan van alzheimer-dementie. Op termijn kan dat leiden tot het ontwikkelen van behandelingen. Maar daarvoor is een inhaalbeweging nodig inzake middelen."
17 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek