UZ Gasthuisberg betaalt MUG kosten terug

Het Leuvense UZ Gasthuisberg legt zich neer bij het recente vonnis van de burgerlijke rechtbank dat het ziekenhuis verplicht de kosten terug te betalen die het de voorbije jaren aan patinten aanrekende voor het inzetten van een MUG (Medische Urgentiegroep). Het geding was ingespannen door het Christelijk Ziekenfonds Leuven namens meer dan 1.000 gedupeerde leden.¨
"We gaan hiervoor contact opnemen met de Christelijke mutualiteit, want ik weet niet of we al die dossiers nog zelf kunnen opsporen", aldus ziekenhuisdirecteur Bart Vandaele. "Er is nog discussie over hoeveel jaren we bij de terugbetaling moeten teruggaan. Op jaarbasis brachten deze supplementen ons zo'n 150.000 euro op. In de toekomst zullen ze dus niet meer aangerekend worden."

Vandaele blijft erbij dat de kosten voor de mug-diensten in het Leuvense UZ onvoldoende gedekt worden door de overheid en vraagt daarom dat de tegemoetkoming verhoogd wordt. "Gelukkig hebben we in andere diensten overschotten zodat we dit wel kunnen dragen".

Het probleem stelt zich in het UZ Gasthuisberg scherper dan elders omdat dit ziekenhuis wegens het hoge aantal oproepen - gemiddeld 5, 6 per dag - twee mug-equipes standby moet houden, terwijl de overheidstussenkomst maar voldoende is voor één verpleegkundige ploeg.

"Ofwel financiert men 2 equipes, ofwel geeft men een tussenkomst in functie van het aantal oproepen. In een gemiddeld ziekenhuis rukt de MUG dagelijks 1 a 2 keer uit. Toch krijgen die ziekenhuizen evenveel geld als Gasthuisberg", aldus Vandaele.
16 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek