Overheid weigert financiering tweede MUG

Het Leuvense universitair ziekenhuis Gasthuisberg moet de kosten terugbetalen die het patiënten aanrekende voor het inzetten van een MUG (Medische Urgentiegroep). ,,De politici maken wetten, maar ze zorgen er niet voor dat we de wet kunnen naleven'', zei ziekenhuisdirecteur Bart Vandaele.
Patiënten die door de mug van het Leuvense Gasthuisberg vervoerd worden, moesten 50 euro betalen als de afstand maximum 10 kilometer bedroeg. als de afstand groter was, moest de patiënt vier tot vijf euro per kilometer betalen. ,,Dat was om de kosten te dekken van de dispatching en van de medische infrastructuur in de auto. Want wij hebben twee mug-equipes nodig en de overheid financiert er maar één'', legt directeur Vandaele uit.

De burgerlijke rechtbank van Leuven besliste nu dat het UZ Gasthuisberg die bijdragen niet meer mag aanrekenen en de bijdragen van de voorbije jaren moet terugbetalen. Het geding was aangespannen door het Christelijk Ziekenfonds Leuven in naam van drie patiënten, maar volgens het ziekenfonds hebben ze ruim duizend gedupeerden.

Vandaele weet nog niet over hoeveel patiënten en geld het precies gaat. Maar de bijdragen brachten jaarlijks 150.000 euro op. Het ziekenhuis gaat niet in beroep tegen de beslissing, maar Vandaele is wel verontwaardigd dat de overheid geen tweede MUG wil financieren. ,,Wij hebben dagelijks vijf tot zes oproepen. Andere ziekenhuizen hebben er een of twee. Toch krijgen ze evenveel geld van de overheid als wij. Wij moeten zo vaak uitrukken door de grootte van onze regio en door onze specialisatie. Als er in Diest een zwaar verkeersongeval is met een gecompliceerde pathologie moeten wij ook uitrukken. Met één equipe komen we niet toe. Dan zouden patiënten moeten wachten tot de eerste MUG terug is en dat kunnen we ons als universitair ziekenhuis niet veroorloven. Het gaat soms om levensbedreigende situaties'', zegt Vandaele.

Volgens Vandaele weigert de overheid de financiering van een tweede equipe. ,,Ondertussen is wel de gezondheidswet goedgekeurd waarin staat dat ziekenhuizen geen supplementen mogen aanrekenen aan hun patiënten. Op basis van die wet zijn wij veroordeeld. Juridisch kan dat wel correct zijn, maar daarmee is het probleem niet opgelost. De politici maken wetten maar ze zorgen er niet voor dat we de wet kunnen naleven. Dat schept een gevaarlijk precedent. Dankzij andere zorgprogramma's waar we overschotten hebben, kunnen we dit financieel wel dragen. Maar als de druk op de ziekenhuizen stijgt, zoals nu het geval is, zullen we toch keuzes moeten maken'', aldus Vandaele.
16 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek