Burgemeesters bijeen over MUG-problemen in Zuidwest-Brabant

De burgemeesters van Zuidwest-Brabant houden morgen andermaal een overlegvergadering in het Halse stadhuis om het uitblijven van een eigen MUG-dienst in de regio te bespreken. Ook minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) en het Halse Sint-Mariaziekenhuis nemen aan het overleg deel.
Dat het een moeilijke discussie wordt, is nu al duidelijk. Minister Demotte noemde vorige week in het parlement het debat nog ,,opgeklopt'' en ,,politiek gemanipuleerd''.

,,Het Sint-Mariaziekenhuis heeft een zware verantwoordelijkheid genomen door nog verder te weigeren een mug-dienst te exploiteren'', aldus Demotte.

Twee jaar geleden draaide in het Halse ziekenhuis overdag een mug-dienst op proef, maar een permanente uitbating bleek niet haalbaar omdat er te weinig middelen kwamen van de overheid. De MUG zou ten koste gaan van de basisgezondheidszorg die het Sint-Mariaziekenhuis moet verstrekken.

Lusten

,,Het ziekenhuis van Halle wou wel de lusten, namelijk het ontvangen van MUG-patiënten, maar niet de lasten, namelijk de kostprijs van de exploitatie'', aldus Demotte, die spreekt over chantage.

Het Sint-Mariaziekenhuis berekende dat een MUG-dienst het ziekenhuis 375.000 euro meer kost per jaar en dat terwijl het nog volop zijn nieuwe campus afbetaalt.

Ook voor zijn gespecialiseerde dienst spoedgevallen komt het Sint-Mariaziekenhuis niet rond met het overheidsbudget en is er nog meer personeel nodig.

CD&V-parlementslid Carl Devlies vroeg de minister onder meer wanneer er eindelijk een meldpunt komt voor taalklachten en wanneer er een regeling komt dat MUG-diensten verplicht een personeelslid aan boord te hebben als ze in een ander taalgebied opereren.

,,Moet ik het ziekenhuis van Tubeke extra verplichtingen opleggen of sanctioneren omdat het Sint-Mariaziekenhuis ten aanzien van zijn regio tekortschiet?'' reageerde minister Demotte. Hij blijft bij zijn idee om de ziekenhuizen van Tubeke en Halle samen een MUG-dienst te laten uitbaten.

Het ziet ernaar uit dat de discussie die morgenvoormiddag in Halle gepland is, niet zonder animo zal verlopen.

De burgemeesters zijn ervan overtuigd dat minister Demotte het probleem van een eigen MUG in de regio onderschat.
15 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek