Boordcomputer zoekt meest nabije kliniek

Vanaf morgen begint het hulpcentrum 100 in Hasselt met een nieuw - geografisch - informatiesysteem, dat is ontwikkeld op vraag van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het nieuwe systeem verplicht de hulpdiensten om zieken en gewonden in Limburg naar het snelst bereikbare ziekenhuis te brengen.
Wat de ziekenwagens en de mug-diensten betreft die via de dienst 100 worden uitgestuurd, verandert er niets. Maar het nieuwe informatiesysteem heeft wel gevolgen voor het vervoer naar een erkende spoedgevallendienst.

,,Het nieuwe systeem is zeker een stap in de goede richting", zegt commandant Bert Swijsen, hoofd van de dienst 100 in Hasselt. ,,Om te bepalen naar welk ziekenhuis zieken of gewonden gebracht moesten worden, werd tot nog toe altijd rekening gehouden met de gemeente. Maar met het nieuwe geografische systeem verandert dat. Voortaan zal voor iedere plaats in de gemeente nagegaan worden welk ziekenhuis het snelst te bereiken is. Ook de provinciegrenzen zullen geen rol meer spelen bij de keuze van het ziekenhuis. Op die manier moet de dringende hulpverlening heel wat vlotter verlopen."

De ambulanciers van de spoeddienst hebben een bijkomende opleiding gehad om het nieuwe systeem onder de knie te krijgen. Een afwijking op dit systeem is alleen mogelijk als een arts daarvoor de toestemming geeft.

,,Wie niet akkoord gaat met deze regeling, kan nog altijd een privé-ambulancedienst inschakelen of met eigen vervoer naar het ziekenhuis gaan", zegt Bert Swijsen. ,,Maar de kwalitatieve dienstverlening waar je via het nieuwe systeem van de spoeddienst op kan rekenen, is in dat geval niet gegarandeerd."

Het City-GIS-systeem, zoals het nieuwe systeem heeft, is al operationeel in de provinciale hulpcentra 100 in Antwerpen en Bergen. De overheid wil dat vanaf eind 2005 alle spoedcentra in ons land het nieuwe systeem gebruiken.
15 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek