Janssen Pharmaceutica test geneesmiddelen in Beerse

Bij het Kempense geneesmiddelenbedrijf Janssen Pharmaceutica is gisteren een nieuw onderzoekscentrum geopend, waar de veiligheid van geneesmiddelen wordt getetst. De jongste drie jaar werd bij Janssen Pharmaceutica 180 miljoen euro gestopt in de vernieuwing en uitbreiding van verscheidene afdelingen. Toch hoopt het bedrijf dat de nieuwbouw de deur openzet voor nog meer investeringen.
IN het zogenaamde Drug Savety Evaluation Center (DSEC) worden geneesmiddelen aan allerlei proeven onderworpen om uit te maken of er geen ernstige en levensbedreigende bijwerkingen optreden. De nog zeer experimentele geneesmiddelen worden getest door gebruik te maken van de computer en in vitro-proeven in de labo's, maar ook door proeven op dieren. Pas als geneesmiddelen in wording deze preklinische testfase goed doorkomen, mogen ze uitgetest worden op mensen.

De bouw van de DSEC-afdeling in Beerse kostte 44 miljoen euro. Het centrum biedt nu werk aan 145 hoogopgeleide onderzoekers. In 2005 komen daar nog eens zo'n 25 personeelsleden bij.

Maar de kans dat het er nog meer worden is zeer groot. De hoop en ook de ambitie van de verantwoordelijken van het DSEC is dat het centrum de komende jaren uitgroeit tot het belangrijkste testcentrum voor alle geneesmiddelenbedrijven die deel uitmaken van het Amerikaanse farmaconcern Johnson&Johnson. Janssen Pharmaceutica zelf maakt ook deel uit van deze farmareus.

Ze kunnen daarbij rekenen op de steun van Herman Van Cauteren, een Belg die binnen het Amerikaans farmaconcern verantwoordelijk is voor alle activiteiten op het vlak van preklinisch onderzoek. Zijn ambitie is om de komende jaren het preklinisch onderzoek van Johnson & Johnson niet langer uit te besteden. Zo'n aanpak zou de komende jaren 200 extra arbeidsplaatsen kunnen opleveren. Waarvan zo'n zeventig in Beerse.

Van Cauteren ziet de vestiging in Beerse steeds meer uitgroeien tot een servicecentrum voor de hele J&J groep. Hij verwacht dat er in juni al duidelijkheid zal zijn over de uitbreidingsplannen en acht de kans vrij groot dat tegen 2008 het onderzoekscentrum dubbel zo groot zal zijn.

Vandaag is het DSEC 12.000 vierkante meter groot. Het omvat kantoren, labo's en vivaria, waarin de proefdieren gehouden worden. Plaats om uit te breiden is er genoeg. Eenmaal het onderzoekscentrum in gebruik is, kunnen een deel van de gebouwen die tot nu toe werden gebruikt voor preklinische testen van geneesmiddelen gesloopt worden. In het najaar zou de verhuizing volledig achter de rug moeten zijn.
15 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek