Verpleegster of verpleger is niet langer een zwaar beroep

De beroepsorganisaties van de verpleegkundigen hebben zware kritiek op de vakbonden van de witte sector. Ze hebben onze belangen niet verdedigd en de specificiteit van ons beroep miskend, zeggen ze.
als men iedereen het extra verlof geeft dat de verpleegkundigen vroeger kregen vanaf 45 jaar als compensatie voor hun nacht- en weekeindewerk, dan beloont men dat nacht- en weekeindewerk niet meer, zegt de Vlaamse Verpleegunie, de nieuwe koepel van alle beroepsorganisaties van verpleegkundigen en vroedvrouwen.

De vakbonden - die niet alleen de verpleegkundigen verdedigen maar iedereen die werkt in de witte sector - dwongen in de vorige cao een arbeidsduurverkorting af voor de verpleegkundigen omdat zij dag en nacht moesten werken. Maar ze gebruikten ons alleen maar, is te horen in de Verpleegunie. ,,Wij waren het breekijzer: bij de onderhandelingen afgelopen weken voor een nieuwe witte cao eisten ze meteen de veralgemening daarvan naar iedereen.'' En ze verkregen die ook grotendeels (enkel niet voor ,,de boekhouders'', personeelsleden die altijd van negen tot vijf werken).

,,Wij zijn er niet tegen dat men voor andere beroepen in de gezondheidssector betere arbeidsvoorwaarden afdwingt - integendeel, we juichen dat toe. Maar men had onze arbeidsvoorwaarden nu in dezelfde mate moeten verbeteren'', luidt het bij de verpleegkoepel. ,,Als men iedereen de beloning geeft die men ons heeft gegeven omdat wij, als enige groep, continu werken, dan wordt die continue inzet van ons niet meer beloond. Dan erkent men de verpleegkunde niet meer als een zwaar beroep. En men zal geen kandidaten meer vinden.''

De Verpleegunie zegt ook dat de loonsverhoging die de cao geeft aan de hoofdverpleegkundigen, te beperkt is. Ze krijgen 816 euro per jaar meer (na achttien jaar anciënniteit). Die opslag werd ingesteld omdat verpleegkundigen die een promotie tot hoofdverpleegkundige aanvaarden plots minder verdienen doordat ze geen nacht- en weekeindewerk meer doen en daarvoor dus ook geen premies meer krijgen. Zelfs met de premie blijft het financieel onaantrekkelijk om een promotie tot hoofdverpleegkundige te aanvaarden, zegt de Verpleegunie.

De Vlaamse Verpleegunie erkent ook de positieve elementen van de witte cao: meer banen, de inkomensverhoging, het aanvullend pensioen, de vormingsmogelijkheden en de belofte om de gesprekken over een nieuwe functieclassificatie voort te zetten.
14 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek