Pil mag niet duurder van Stevaert

SP.A-voorzitter Steve Stevaert wil dat federaal minister van Economie Marc Verwilghen (VLD) de prijsstijging van enkele anticonceptiepillen afwijst.
Enkele bedrijven trokken hun pillen onlangs terug uit het terugbetalingssysteem van de ziekteverzekering. Ze deden dit met het oog op een latere prijsstijging. Die kunnen ze bijna niet krijgen als ze in het terugbetalingssysteem blijven. Ze verwachten dat de meeste vrouwen trouw blijven aan hun pil als die niet meer terugbetaald is (dan wordt ze 20 procent duurder) en dat ze ook niet afhaken als de prijs nadien verder stijgt.

Stevaert en minister Rudy Demotte (PS) willen dat de pil goedkoper wordt, maar hebben maar greep op de prijzen als de pil terugbetaald blijft. Demotte vraagt daarom aan het parlement dat hij producenten mag verplichten hun pil in de terugbetalingssystem te houden. De Raad van State weet niet of dit strookt met ,,de vrijheid van handel''. Zolang de gezondheidswet niet is goedgekeurd is, kan alleen minister Verwilghen de prijsverhoging tegenhouden.
11 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek