Moerman wil fonds voor toponderzoekers

Vlaams minister van Economie Fientje Moerman (VLD) wil een Vlaams fonds oprichten om Vlaamse toponderzoekers die in het buitenland verblijven, terug te halen. Het fonds zou ook kunnen dienen om niet-Vlaamse top onderzoekers aan te trekken.
Het plan lijkt als twee druppels water op de ,,Research chairs'' die de federale Canadese overheid recent en met succes instelde. De federale Belgische overheid heeft ook zo'n plannen.

Aan onderzoekers van wereldklasse zou Moerman zo'n 1,5 miljoen euro per jaar geven. Wie ,,de capaciteit heeft uit te groeien tot toonaangevend onderzoeker'' zou 0,3 miljoen euro krijgen. Ze zouden vijf jaar lang van het fonds kunnen genieten. Daarna moet de instelling of universiteit die hen onthaalt, de financiering overnemen.

Moerman zou in 2005 willen starten door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) al met internationale experts te laten uitvissen wie in aanmerking komt. Ook instellingen die zo'n wetenschappers willen onthalen mogen al suggesties uitwerken. Geld is er wellicht pas in 2006. Moerman zegt 15,7 miljoen euro nodig te hebben en gaat haar idee aankaarten in de begrotingscontrole van de Vlaamse regering.

Professor Catherine Verfaillie, wereldvermaard voor haar stamcelonderzoek, is de eerste Vlaamse die terug aangetrokken is. Ze gaat in Leuven een topcentrum stamcelonderzoek uitbouwen. In 2005 betaalt Leuven dat zelf. In 2006 kan de Vlaamse overheid aanvullen als minister Moerman geld vindt voor haar fonds.
11 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek