UZ Leuven veroordeeld

De Christelijke Mutualiteiten (CM) heeft een proces gewonnen tegen het Leuvense universitair ziekenhuis Gasthuisberg. Dat rekende patiënten supplementen (die opliepen tot 300 euro) aan voor zijn MUG-dienst ,,omdat de overheid er te weinig voor betaalt''.
Het ziekenhuis paste de praktijk toe omdat ze voor de regio Leuven twee mug-teams paraat houdt maar slechts voor één dienst geld krijgt van de overheid. De rechtbank oordeelde dat het ziekenhuis, naast de gewone factuur, geen extra kosten mag aanrekenen aan de patiënt, omdat de overheid die dienst financiert. Of die subsidies voldoende zijn, liet de rechter buiten beschouwing. Daar heeft de patiënt niks mee te maken.

UZ Leuven zal de patiënten voor wie het ziekenfonds het proces heeft aangespannen terugbetalen. De CM is van plan om ook voor 1000 andere gedupeerden het geld terug te vorderen. Voor het ziekenfonds was dit een testproces. Zij kijkt steeds scherper toe op de supplementen die ziekenhuizen en artsen aanrekenen ,,omdat de overheid de ziekenhuizen onderfinanciert''.
11 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek