Drie militaire chirurgen definitief ontslagen

Drie militaire chirurgen van het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek hebben definitief hun ontslag gekregen. De koning ondertekende hun ontslag op 23 februari. Intussen blijkt dat de chef van het brandwondencentrum er alles aan deed om een aantal van hen bij minister Flahaut uiterst negatief af te schilderen. Zelfs contact met hun stafchef gold daarbij als point négatif.
Eerder dit jaar raakte bekend dat tal van chirurgen van het ooit prestigieuze brandwondencentrum het leger absoluut wilden verlaten. als militair is dat niet eenvoudig. Na heel wat rompslomp wees alles erop dat dit op 1 maart een feit zou zijn voor drie militaire geneesheren: Patrick Massagé, Vincent Druez en J.P. Deleuze.

Op 1 maart deelde Defensie nog mee dat de minister weliswaar "op 18 februari een gunstig advies had gegeven voor het ontslag op 1 maart", maar "tot op heden hebben we het akkoord van Zijne Majesteit de Koning nog niet bekomen". De koning bleek nochtans al op 23 februari het ontslag-KB ondertekend te hebben.


Vernietigende evaluaties

Inmiddels bezorgde een gunstige wind ons een diskette "Fiches Med BU cfr. JP to MOD" met vernietigende evaluaties die luitenant-kolonel Jean Pirson (JP) als hoofd van het brandwondencentrum (BU) vorig jaar confidentieel aan minister Flahaut (MOD) bezorgde, de dag voor hij de chirurgen zou spreken.

Pirson sabelt daarin tal van zijn medewerkers-chirurgen genadeloos neer en suggereert de minister meteen welke vragen hij best zou stellen. Die vragen mochten evenwel alleen worden gesteld aan gunstig beoordeelde artsen.

Als "point négatif" lezen we bijvoorbeeld over een van de nu ontslagen chirurgen: "zeer gehecht aan het brandwondencentrum van de KU Leuven". En nog: "lag aan de basis van de putch drie jaar geleden tegen mijn voorganger. Functioneert in een groep van 'copains' die elke andere chirurg uitsluit die hun monopolie zou kunnen aantasten".

Dat het wel degelijk om een briefing voor de minister ging, blijkt vooral uit het feit dat contact met hun generaal Roger Van Hoof zwaar werd aangerekend. Pirson over de nu ontslagen chirurg-majoor Patrick Massagé: "telegeleid door RVH". En verder: "beďnvloed door allerlei personen, in de eerste plaats door RVH". Geneesheer-generaal Roger Van Hoof (RVH) was de toenmalige chef van de Medische Dienst en werd beschouwd als niet-behorend tot de politieke kleur van de minister.

Nog een geviseerde kernfiguur wordt omschreven als "anti-autoritair, weigert raadplegingen te doen, heeft niet altijd goede relaties met het verplegend personeel" en ... "maakt deel uit van de medische raad".

Over een gunstig beoordeelde geneesheer kreeg de minister te horen dat de betrokkene een 'acrobatisch privé-leven leidt'.
10 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek