Ziekenhuis Ronse versnelt behandeling hartpatiënten

Bij een hartinfarct telt elke seconde. Het Algemeen Ziekenhuis Zusters van Barmhartigheid in Ronse is overgestapt op een nieuwe strategie, die meer tijdwinst moet opleveren. Het MUG-team seint de diagnosegegevens van ter plaatse over naar de gsm van de cardioloog en de internist in het ziekenhuis.
Een elektrocardiografie, de zogenaamde ECG, wordt in de meeste gevallen op de dienst spoedgevallen of in het kabinet van een arts' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huisarts afgenomen. Om tijdswinst te boeken, wordt de behandeling van de dienst spoedgevallen naar het terrein verplaatst. Wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat deze tijdswinst een betere overlevingskans en de afname van de ernst van het hartinfarct oplevert.

Met nieuwe apparatuur, een monitor-defibrillator-ECG, kunnen de verpleegkundige en de arts van de mug de ter plaatse afgenomen ECG naar een centrale computer op de dienst spoedgevallen doorseinen. Vandaar worden de gegevens naar de gsm van de cardioloog en de internist van wacht gestuurd.

Meteen kan dan al overlegd worden of de behandeling van de patiënt opgestart kan worden. Omdat de interpretatie van de ECG niet altijd eenvoudig is, werd daarmee tot voor kort tot in het ziekenhuis gewacht. Dankzij de nieuwe aanpak hoeft dat niet langer.

Sensibiliseren

Volgens de artsen van het Ronsese ziekenhuis wordt in ons land nog maar zeer zelden op deze manier gewerkt.

,,Wij willen de mensen sensibiliseren om bij de eerste symptomen die op een hartinfarct kunnen wijzen, zoals drukkende pijn in de borst met uitstraling naar arm, rug of hals, meteen medische hulp te vragen'', lichten de geneesheren Alex Heyse en Laurent Vanneste toe.

,,Vroegtijdige herkenning en behandeling zijn van groot belang. Een hartinfarct ontstaat door verstopping van een kransslagader, wat zuurstoftekort in de hartspier veroorzaakt. Bij een zuurstoftekort van twintig minuten sterven hartspiercellen af en treedt mogelijk blijvende schade op. ''
09 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek