Volmachtenwet Demotte verregaand

De volmachten- en gezondheidswet die minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) door het federale parlement wil laten goedkeuren, gaat erg ver. Dat vindt de oppositie, maar ook de Raad van State en parlementsleden van de meerderheid.
Dat bleek gisteren toen de kamercommissie het debat begon over dit wetsontwerp dat de regering ,,de gezondheidswet'' noemt en de oppositie ,,de volmachtenwet''. Het bevat een lange lijst ingrepen waaronder de kiwi-aanbesteding van medicamenten.

De wet geeft Demotte ook volmachten: van april tot december 2005 mag hij beslissingen nemen die hij normaal niet mag nemen: ook wetten wijzigen zonder het parlement en conventies artsen-ziekenfondsen veranderen zonder hun instemming. Enkel als de ingrepen na 2006 blijven gelden, moet het parlement ze goedkeuren. De minister zegt dat volmachten nodig zijn omdat het budget ontspoort en zegt dat hij ze enkel gebruikt als dit nodig is.

De Raad van State vond die volmachten te verregaand en onvoldoende verantwoord; de regering moet verduidelijken waarvoor ze die gaat gebruiken, zegt het hoge rechtscollege. De CD&V-oppositie eiste dat de regering cijfers op de tafel legde. Demotte zei dat hij in april cijfers geeft. Maar dan wil hij zijn volmachten al hebben.

Luc Goutry (CD&V) vroeg hoorzittingen vóór het parlement de volmachten geeft. Daniel Bacquelaine (MR) en Yolande Avontroodt (VLD) vroegen hoorzittingen over de aparte volmachtsbesluiten. De MR-fractieleider was tegen het opzij schuiven van de artsenvakbonden en de conventies die ze sluiten.

De Raad van State betwijfelt of het verbod voor farmabedrijven om producten uit de terugbetalingsregeling te halen, klopt met ,,de vrijheid van handel en nijverheid''. De Raad uit ook twijfel over het plan farmabedrijven soms te verplichten hun reclame vooraf voor te leggen aan een overheidsinstantie. Is dat geen censuur?
09 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek