Gentse universiteit wordt pionier in hersenonderzoek

In het Universitair Ziekenhuis van Gent is het nieuwe onderzoeksinstituut Ghent Institute for Functional Magnetic Resonance Imaging (GIfMI) officieel van start gegaan. Met behulp van hoogtechnologische topinfrastructuur kan het instituut de werking van de menselijke hersenen beter in kaart brengen. 'Met dit instituut van wereldniveau hopen we het onderzoek naar aandoeningen als epilepsie, alzheimer, parkinson of multiple sclerose nieuwe impulsen te geven', zegt radioloog professor Rik Achten.
Aanzet tot de oprichting van GIfMI was de aankoop van een superperformante mri-scanner, waarbij mri voor 'magnetische resonantiebeeldvorming staat'. Die scanner kon worden gekocht via de impulsfinanciering voor zware apparatuur van de Vlaamse Regering. De machine kostte 2,2 miljoen euro, maar ze behoort dan ook tot de nieuwste scaninfrastructuur. "Om de 2 à 3 seconden stuurt de scanner nieuwe informatie door. Zo krijgen we een real time driedimensionaal beeld van de hersenen", aldus Achten. "Wanneer bepaalde zones van de hersenen in werking treden, toont het beeld een kleurverandering. Wanneer de proefpersoon bijvoorbeeld een rekensom maakt, licht de actieve zone van ons brein op."

Neuro-imaging, zoals beeldvorming van hersenen, ruggenmerg en zenuwen wordt genoemd, heeft sinds enkele jaren een diepe impact op het onderzoek naar het begrijpen van het functioneren van de vele netwerken in de hersenen. Want het menselijke brein blijft verbazen en kent zijn gelijke (voorlopig) niet. Het beter begrijpen leidt uiteindelijk tot betere diagnoses en een beter inzicht in tal van afwijkingen in ontwikkeling, gedrag en denken.

"Nu lopen er tien onderzoeksprojecten. Enerzijds projecten die de normale werking van de hersenen onderzoeken, bijvoorbeeld hoe de klankkleur van taal onze emotionele toestand kan bepalen. Anderzijds projecten die gericht zijn op afwijkingen bij bepaalde ziektes, zoals het verband tussen geheugen en taal bij epilepsie", vertelt Achten. "Vooral die laatste categorie staat nog in zijn kinderschoenen, maar is ook de interessantste. We hopen te achterhalen waar symptomen en ziektes als hoofdpijn en parkinson zich in de hersenen situeren. Nadien kunnen we via studies de keuze van medicatie verbeteren of ziektes voorkomen."

De UGent bouwt met die nieuwe technologie verder op de expertise die het al had in de functionele magnetische resonantiebeeldvorming. Naast de bestaande samenwerking tussen de afdelingen neuroradiologie, neurologie, logopedie, neuro- en experimentele psychologie, komt nu ook belangrijke input van tal van andere medische disciplines en van de ingenieurswetenschappen.

Door de hulp van het instituut voor magnetische resonantiebeeldvorming zijn interventies in de hersenen beter te plannen en ook veiliger. Het ontrafelen van de netwerken in de hersenen draagt bij tot ontwikkeling van systemen van artificiële intelligentie. Op de website van de Universiteit van Gent staat een videovoorbeeld van een hersenscan.
08 mrt 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek