Demotte kondigt wetgevend initiatief over navelstrengbloedbanken aan

De minister van Volksgezondheid? Rudy Demotte (PS)? werkt aan een wet die navelstrengbloedbanken reglementeert. Senator Myriam Vanlerberghe (SP.A) pleit voor een verbod op commerciële navelstrengbloedbanken. ,,Gezondheid is niet te koop, luidt het gezegde. Dat moet zo blijven'', zegt ze.
Eelke navelstreng bevat stamcellen, die gebruikt kunnen worden om levens te redden. Vooral kinderen met leukemie of andere bloedziekten worden ermee behandeld. Daarom bewaren universiteitsziekenhuizen die stamcellen in navelstrengbloedbank' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>bloedbanken. Daarnaast is in ons land ook een bedrijf actief op deze markt, Cryo-Save. Op het internet adverteert het ,,een unieke kans om stamcellen uit de navelstreng van uw baby te bewaren''.

Senator Vanlerberghe (SP.A) is niet te spreken over die commerciële praktijk. ,,Toekomstige ouders worden op een heel emotioneel moment bewerkt, in een sfeer die je nog het best kunt vergelijken met reclame voor luiers'', zegt de fractieleidster. Voor 1.375 euro bewaart Cryo-Save twintig jaar lang de stamcellen van pasgeborenen. Op de website somt het bedrijf een reeks aandoeningen op waarvoor die gebruikt kunnen worden.

Voor de behandeling van leukemie - de belangrijkste toepassing - gebruikt men echter over het algemeen niet de stamcellen van de patiënt zelf, omdat die ook aangetast zijn. In dat geval gaat op zoek naar geschikte stamcellen in de navelstrengbloedbanken. ,,Elke ouder wil het beste voor zijn kind, maar hier geven ze een pak geld uit voor een schijnzekerheid'', zegt Vanlerberghe.

Ze heeft nog meer bezwaren: ,,Bij een publieke bloedbank worden de stamcellen anoniem opgeslagen. Vervolgens kan iedereen die ze nodig heeft er een beroep op doen. als je het navelstrengbloed op naam stockeert, dan stapt je uit dat solidaire systeem. Stel je voor dat we dat ook met gewoon bloed zouden doen en iedereen zijn eigen bloed moet laten invriezen. Of met orgaantransplantaties: dat pakweg een lever alleen gaat naar de patiënt die het kan betalen.''

Bij gebrek aan reglementering zijn er ook geen kwaliteitsnormen waaraan het bedrijf moet voldoen. ,,Er kan altijd iets mislopen. Wie is dan verantwoordelijk? Zelfs al geef je dit uit handen, dan nog blijft de overheid altijd verantwoordelijk voor de volksgezondheid. Kijk maar naar het Franse bloedschandaal: geen enkele minister heeft die zakjes met bloed gevuld maar toch blijven zij verantwoordelijk.''

Daarom wil de socialiste de opslag van stamcellen volledig uit het commerciële circuit. ,,Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel leg je bedrijven dezelfde strenge eisen op als de publieke banken. Die zijn zo hoog dat ze geen winst meer kunnen maken. Ze zullen er ook niet in slagen de nodige knowhow binnen te halen. Ofwel komt er gewoon een verbod op commerciële navelstrengbloedbanken.''

Waarvoor Demotte opteert, specificeerde hij niet in de Senaat. Daar stelde hij enkel dat hij de ,,bezorgdheid begrijpt'' en dat er nood is aan reglementering. Cryo-Save, dat naar eigen zeggen geregeld contact heeft met het kabinet-Demotte, hoort het in elk geval in Keulen donderen. Toch is het niet de eerste keer dat de overheid probeert het bedrijf aan banden te leggen.

Demottes voorganger, Jef Tavernier (Groen!), verbood de commerciële exploitatie van navelstrengbloedbanken al eens per kb. De Raad van State verwierp dat echter. Vervolgens nam Demotte een soortgelijke maatregel op in de programmawet. Ook dat bleek niet voldoende om het bedrijf tegen te houden. Een Europese richtlijn bracht al evenmin duidelijkheid over de mogelijkheid om een verbod op commerciële banken in te voeren. De richtlijn moet tegen het voorjaar van 2006 omgezet zijn. Meteen de deadline voor Demotte.
Interessante links:
05 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek