Witte sector: federale sprint en Vlaamse start

Om 16 uur vrijdagnamiddag zette de federale regering zich schrap voor wat zij denkt dat de eindspurt is voor een akkoord met de vakbonden van de federale witte sector. Volgende week begint de Vlaamse regering aan haar onderhandelingen voor de Vlaamse witte sector.
De federale ministerraad keurde gisteren de nota's goed waarmee de ministers Rudy Demotte (PS) en Freya Van den Bossche (SP.A) naar de onderhandelingen mochten trekken. Ze hopen dat het de eindspurt is, want ze hebben afgelopen weken ontelbare informele contacten gehad met de vakbonden. Die dienden om elkaar af te tasten: ,,Stel dat wij dat zouden voorstellen, hoe zouden jullie dan reageren?'' Gisteren kregen de vakbonden de eerste teksten. Regering en vakbonden betraden daarop de boksring. Vier uur later waren ze nog met ,,de eerste lezing'' bezig. Ondanks alle voorbereidingen zal die match duren tot zondagavond of -nacht. De vakbonden hebben tot maandag de tijd. als ze zaterdag al zouden stoppen, kunnen de onderhandelaars niet aan de achterban bewijzen dat ze ,tot het uiterste' gegaan zijn.

De Vlaamse regering zei gisteren tegen de vakbonden die voor haar deur betoogden, dat ze volgende week wil beginnen onderhandelen. Aan de tafel zal niet alleen minister van welzijn Inge Vervotte (CD&V) zitten, maar ook minister van Werk Frank Vandenbroucke (SP.A).

De regering liet verstaan dat ze de federale beslissingen niet klakkeloos zal overnemen. Ze wil eigen accenten leggen en ,,zal nooit buiten haar langetermijnbegroting gaan''. De onderhandelingen gaan enkele weken duren, want de regering wil ze pas beëindigen als ze klaar is met haar langetermijnbegroting: midden april.
05 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek