Pfizer Puurs vreest investering van 150 miljoen mis te lopen

De Belgische poot van geneesmiddelenproducent Pfizer vreest een investering van zowat 150 miljoen euro mis te lopen door de hoge belastingdruk en hervormingen in de terugbetaling van geneesmiddelen. De directie van de Puurse vestiging heeft daarom de Vlaamse minister-president Yves Leterme (CD&V) om hulp gevraagd. Het bedrijf wil dat Leterme bij de federale regering aandringt op een farma-vriendelijker beleid.
"De farmasector is goed voor veertig procent van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling in België. De overheid heeft de mond vol over innovatie, en toch wordt een innoverend bedrijf als Pfizer op alle mogelijke manieren aan banden gelegd'', zegt Stefaan Borremans, de woordvoerder van Pfizer België. ,,In New Jersey krijgen wij een fiscale korting van 44 miljoen dollar. In België doet men net het omgekeerde. Pfizer betaalt hier elf tot twaalf procent extra omzetbelasting.''

Het Belgisch management vreest dat de hoge belastingdruk de Pfizer- hoofdzetel ervan kan weerhouden om een investering van 130 tot 150 miljoen euro toe te kennen aan de Puurse vestiging. Ook geruchten over hervormingen in de terugbetaling van geneesmiddelen zouden in het nadeel van Pfizer België spelen. Tijdens een bezoek van de minister-president gisteren maakte de Puurse vestiging van de geneesmiddelenproducent haar grieven bekend.

,,Vooral socialistische politici pleiten voor de invoering van het Nieuw-Zeelands systeem, waarbij de overheid alleen het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding terugbetaalt. Maar zo ontstaat oneerlijke concurrentie tussen generische geneesmiddelen en producten die nog beschermd zijn door een patent'', zegt Stefaan Borremans. ,,Vergeet ook niet dat de farma-industrie in Nieuw-Zeeland slechts 600 werknemers heeft, terwijl er dat in België 26.000 zijn.''

Yves Leterme had wel oren naar de verzuchtingen van zijn gastheren. ,,Ik zal de collega's van de federale regering vragen om voorzichtig om te springen met de farmaceutische industrie. Het gaat hier tenslotte om een zeer innoverende sector, die bovendien veel personeelsleden tewerkstelt'', aldus Leterme.

Net als de minister-president vindt de Puurse burgemeester, Koen Van den Heuvel (CD&V), dat de overheid er alles moet aan doen om de groei van Pfizer België veilig te stellen. ,,Een investering van 150 miljoen euro zou de tewerkstelling in Puurs voor jaren verzekeren. Dat Puurs in aanmerking komt voor een dergelijk project, bewijst trouwens dat de hoofdzetel nog steeds in deze vestiging gelooft'', aldus de burgemeester.

Bij Pfizer Puurs zijn 1.600 werknemers aan de slag. De nieuwe investeringen zouden goed zijn voor honderd extra arbeidsplaatsen.
04 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek