Maandag einde of verharding witte woede

Tegen zondagavond moeten de onderhandelingen tussen de regering en de vakbonden van de witte sector afgerond zijn. Maandag raadplegen de drie vakbonden hun achterban. Ofwel is er maandag een akkoord, ofwel verhardt het conflict.
Tot gisteravond hadden enkel informele gesprekken plaats tussen de federale regering en de vakbonden van de witte sector. Vanmiddag, na de ministerraad, starten de echte officiële onderhandelingen. Tot de finish. Voor de regering is het nu erop of erover. De vakbonden hebben gezegd dat ze maandag hun achterban raadplegen. Er is dus onderhandelingstijd van vrijdagmiddag tot zondagnacht.

Spilfiguur in de laatste politieke voorbereidingen was, naast de SP.A-minister van Begroting, Johan Vande Lanotte (die voor de centen moet zorgen) plots ook PS-voorzitter Elio Di Rupo. In het Franstalig landsdeel overheerst de indruk dat het conflict en de onderhandelingen door Vlamingen zijn gedomineerd. Dat stemt hen wantrouwig. Vandaar.

Volgens de regering zou er gisteravond op het kernkabinet niet gepraat zijn over de regeringsvoorstellen, maar gebeurt dit op de ministerraad van vanochtend.

De onderhandelaars weten nog altijd niet exact wat de regering hun voorstelt. Tot nu kregen ze nog niets op papier. Dat verandert vandaag. De moeilijkste punten zouden nog zijn: de arbeidsduurverkorting voor de werknemers van middelbare leeftijd, en het (intussen ten voordele van andere maatregelen afgeknabbelde) aanvullend pensioen.

In het Franstalig landsdeel nam de stakingsbereidheid gisteren toe. Het ULB-ziekenhuis Erasme kon maar bemand worden door opvorderingen.

De spanningen over die door de vakbonden uitgelokte opvorderingen neemt toe. De politie moet zoveel opvorderingen van personeelsleden ronddelen, dat ze bij sommige personeelsleden ook 's nachts komt aanbellen.
04 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek