Voorstel witte sector in de maak

Terwijl in heel het land de acties in de witte sector doorgingen, geraakten de drie betrokken ministers het eens over een ministeriële nota om aan de ministerraad voor te leggen. De nota wordt mogelijk morgen aan de vakbonden voorgelegd.
Volgens het kabinet van minister van Gezondheid en Sociale Zaken Rudy Demotte bereikten Demotte, minister van Werk Freya Van den Bossche en minister van Begroting Johan Vande Lanotte overeenstemming over de voorstellen die de vakbonden de laatste dagen hebben gedaan over de eindeloopbaanregeling.

Protest tegen opvorderingen


Een honderdtal opgevorderde personeelsleden van het Jan Portaelsziekenhuis in Vilvoorde hebben vanmorgen bij de ingang van het ziekenhuis een korte protestactie gehouden. De directie laat volgens hen te veel mensen opvorderen. In de non-profit is sinds donderdag 24 februari een staking van onbeperkte duur aan de gang.

,,Bedoeling is dat het ziekenhuis tijdens de staking enkel zondagsdienst levert, maar dat is niet mogelijk omdat de directie te veel personeel laat opvorderen. Op sommige diensten zijn er soms zelfs meer personeelsleden aanwezig dan wanneer er niet gestaakt wordt'', aldus Pieter De Rycke, LBC-secretaris van de ondernemingsraad.

De actievoerderders protesteerden niet enkel tegen het feit dat de opvorderingspolitiek het stakingsrecht op de helling zet. Ook het feit dat de politie vaak ’s nachts mensen uit hun bed belt om het opvorderingsbevel af te geven, zet kwaad bloed.

Brussel


In Brussel legt het personeel van de ziekenhuizen Erasmus en Edith Cavell sinds vanochtend het werk neer. In de twee ziekenhuizen staan stakersposten opgesteld en delen vakbondsmilitanten pamfletten uit die patiënten en bezoekers informeren over het hoe en waarom van de witte woede.

Volgens de vakbond LBC-NVK wordt bijna in het hele Brusselse ziekenhuislandschap momenteel gestaakt. De vakbonden kiezen een rotatiesysteem voor hun acties in de Brusselse ziekenhuizen.

Provinciale betoging


In Ieper komt er dinsdag 8 maart een grote provinciale betoging van de personeelsleden uit de non-profit. Ook vandaag werd in West-Vlaanderen, net als elders in het land, actie gevoerd om de nationale staking in de gezondheids-en welzijnssector kracht bij te zetten. In Brugge stappen deze middag ruim honderd stakende personeelsleden van de psychiatrische kliniek Onze-Lieve-Vrouw op in een betoging. Het gaat om hun tweede manifestatie deze week. Ook volgende week organiseren de vakbonden optochten.
03 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek