175.000 onbetaalde facturen bij ZNA-ziekenhuizen

De ZNA-ziekenhuizen, de vroegere OCMW-ziekenhuizen, hebben nog een bedrag van ongeveer tien miljoen euro tegoed aan onbetaalde facturen van patiënten. Het gaat om 175.000 onbetaalde facturen van 2002 en 2003. De christelijke vakbond CCOD vreest dat de schuldenaars de dans ontspringen en dat het geld niet meer kan geïnd worden.
Het aantal onbetaalde facturen uit de jaren 2002 en 2003 wordt nu duidelijk door de afrekening van de ziekenhuis-boekhoudingen. Die werd vorig jaar gemaakt toen de ocmw-ziekenhuizen werden verzelfstandigd en opgingen in het ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA). Het zijn niet alleen facturen die niet betaald werden omdat de patiënten er het geld niet voor hadden, maar ook facturen die niet werden geïnd door een slechte opvolging of fouten in het computersysteem.

ZNA wil de onbetaalde facturen alsnog innen. Mogelijk wordt een externe partner in de arm genomen om die moeilijke klus te klaren.

De christelijke vakbond CCOD vreest dat het onmogelijk is om de achterstallige tien miljoen euro nog te recupereren. ,,Ziekenhuisfacturen verjaren twee jaar na het einde van de maand waarin de medische prestaties zijn verricht'', weet secretaris Frans Marivoet. ,,Voor de facturen van 2002 en begin 2003 is het dus al te laat. Ten slotte zullen veel schuldenaars simpelweg niet meer teruggevonden worden, omdat ze al lang verhuisd zijn.''

Volgens de ZNA-directie lag het aantal onbetaalde facturen vorig jaar al veel lager, onder meer dankzij de waarborgregeling en een snellere opvolging van de aanmaningen.
03 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek