Hoogstens nog dubbel ereloon in aparte kamer

Artsen mogen enkel nog ereloon-supplementen vragen aan patiënten in aparte of eenpersoonskamers, niet in twee- of meerpersoonskamers. En ze mogen dan hoogstens een dubbel ereloon aanrekenen. Alles samen mag dat de patiënt nooit meer dan duizend euro per maand extra kosten.
DAT wordt de regel als de CD&V-kamerleden Greta D'Hondt en Nahima Lanjri hun zin krijgen. Hun wetsvoorstel herneemt de grote lijnen van het CD&V-SP.A-wetsvoorstel Lenssens-Vermassen dat het parlement in 1999 goedkeurde, net voor de verkiezingen. De vorige, paars-groene regering voerde het af via een programmawet nadat een artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsenvakbond de regering onder druk had gezet.

De CD&V'ers hopen op steun van de socialisten. SP.A-voorzitter Steve Stevaert verzette zich recentelijk tegen álle ereloonsupplementen. Een hogere kamerprijs voor een aparte kamer vindt hij oké, maar hogere erelonen niet: ,,De behandeling mag niet beter zijn in een eenpersoonskamer dan in een meerpersoonskamer, en voor hetzelfde werk mag men niet meer aanrekenen'', vindt hij.

De CD&V'ers steunen ook het wetsvoorstel van Magda De Meyer (SP.A) en Yvan Mayeur (PS) dat wil verbieden dat artsen supplementen aanrekenen als kinderen met een ouder op een kamer in het ziekenhuis verblijven. Ook dat was verboden door de wet-Lenssens-Vermassen, maar de vorige regering stond het weer toe.

Beide voorstellen reageren op de explosie van ereloonsupplementen. In Vlaamse ziekenhuizen wordt meestal niet meer dan 100 procent supplement gevraagd: een dubbel honorarium dus; in Wallonië is het vaak het drievoudige, in Brussel een vier- tot vijfvoudig ereloon.

Vroeger remden veel ziekenhuisdirecties de ereloonsupplementen af. De jongste jaren dringen ze er zelf op aan dat artsen ze eisen. Zij mogen een deel daarvan afhouden, en zeggen dat ze zonder dat het hoofd niet boven water kunnen houden, als gevolg van de onderfinanciering door de overheid.

Er zijn getuigenissen van artsen die weigeren supplementen aan te rekenen en van hun directie dan te horen krijgen dat ze geen nieuwe apparatuur krijgen zolang ze die niet zelf verdienen via supplementen.

Het CD&V-wetsvoorstel verbiedt alle artsen, ook degenen die de tarievenakkoorden niet onderschreven (,,gedeconventioneerden'') supplementen aan te rekenen in twee- en meerpersoonskamers. Die laatsten mogen dat nu nog wel.

Het laat alleen nog supplementen toe in eenpersoonskamers. Ze moeten beperkt blijven tot 100 procent, de arts mag dus hoogstens en dubbel ereloon vragen; één arts, de centrale verantwoordelijke voor de patiënt (,,behandelend arts'') mag nog het drievoudige vragen.

Supplementen mogen enkel gevraagd worden aan patiënten die om comfortredenen een eenpersoonskamer vragen; dus niet aan wie om medische reden apart moet liggen, of wie geen andere kamer kon krijgen, zo vinden de CD&V'ers.

Ziekenhuisdirecties en artsen moeten hun afspraken daarover bekendmaken aan ziekenfondsen, ziekteverzekering en Volksgezondheid, zegt CD&V.

Gisteren wilden nog maar weinigen reageren op het voorstel omdat het nog niet in gedrukte vorm bestaat.

Yolande Avontroodt (VLD) was erg terughoudend en zette zich ook op beleidsstandpunt: de supplementen zijn een dominosteen uit een systeem; als je één steen laat omvallen, valt het hele systeem om. Zonder andere ziekenhuisfinanciering moet je hieraan niet eens beginnen denken, zei ze.

Carin Boonen van de ziekenhuizenvereniging VVI zei dat over zo'n voorstellen gesproken kan worden nádat de onderfinanciering van de ziekenhuizen is weggewerkt.
03 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek