Epidemie van luchtwegenontstekingen en griep is nog altijd niet voorbij

De epidemie van luchtwegenontstekingen en griep, die ons land al een paar weken in haar greep houdt, is nog altijd niet voorbij. Dat blijkt uit recente cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid in Brussel (WIV).
Vorige week had ruim een op de vijf patiënten die bij de huisarts aanklopte voor hulp, te maken met infecties van de bovenste of onderste luchtwegen, zoals griep, verkoudheden en griepachtige infecties, meldt het WIV. De epidemie lijkt geleidelijk wel iets af te nemen, want twee weken geleden ging nog een flink kwart van alle huisartsconsulten over verkoudheid, griep of griepale syndromen'.

Maar ook al lijkt de golf van luchtwegaandoeningen over haar hoogtepunt heen, toch is nog steeds sprake van een epidemie, volgens het WIV. Het Instituut krijgt de gegevens over het aantal verkouden en grieperige landgenoten van een peilnet van universitaire ziekenhuizen en van huisartsen, die doorgeven hoeveel van hun patiënten luchtweginfecties hebben en die bij een deel van hen uitstrijkjes nemen van het keelslijmvlies om te bepalen welk virus de boosdoener is. Hoe groot het percentage grieperige of verkouden Belgen is, valt uit die cijfers overigens niet af te leiden, omdat niet iedere zieke Belg langs de huisarts passeert. Het huidige cijfer van een zieke op elke vijf Belgen is daarom bijna zeker een onderschatting.

De griepgolf die door België trekt, beweegt in oostelijke richting, blijkt uit gegevens van de Europese griepmonitoring EISS. In landen uit het oosten en noordoosten van Europa, zoals Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Polen, stijgt het aantal grieperige inwoners momenteel, terwijl het in ons land en in Frankrijk, Italië en Zwitserland aan het afnemen is. Eerder was de griep al gepiekt in Spanje en Portugal. In de meeste landen, ook het onze, slaat de griep het hardst toe bij kinderen tussen nul en veertien jaar, meldt de EISS.
01 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek