Federale regering start informele contacten met non-profit

De federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), en zijn collega van Werk, Freya Van den Bossche (sp.a), starten informele contacten met de vakbonden van de non-profitsector. Daarnaast willen zij van de verschillende regeringen officieel weten welk tijdschema zij wensen te hanteren voor hun onderhandelingen met de zorgsector.
Voor de Vlaamse regering kunnen formele onderhandelingen met de non-profitsector pas als de meerjarenbegroting is opgesteld en er zicht is op de budgettaire mogelijkheden. Dat bevestigde minister-president Yves Leterme na afloop van de Vlaamse ministerraad. De meerjarenbegroting zal ten vroegste over enkele weken zijn afgerond. Dat er intussen informele contacten met de betrokken partijen plaatshebben, noemde Leterme een goede zaak.

Federaal


Premier Guy Verhofstadt maakte bekend dat de federale regering de onderhandelingen met de vakbonden enkel wenst te hervatten na het einde van hun acties. Minister Van den Bossche zei eerder al dat ze niet wilde onderhandelen tijdens de staking maar daar kwam ze vrijdag op terug. Van den Bossche deed dat nadat Inge Vervotte (CD&V), de Vlaamse minister voor Welzijn, haar federale collega's opriep de gesprekken met de bonden opnieuw te starten om zo 'de conflictsituatie te deblokkeren'. 'De minister wil opnieuw praten met de vakbonden. In de mate die gesprekken ook vruchtbaar zijn, kunnen de formele onderhandelingen opnieuw worden opgestart na het einde van de acties', bevestigde de woordvoerster van de minister.

Extra middelen


Verhofstadt wees erop dat de regering bereid is een aantal honderden miljoen euro vrij te maken voor de sector. Die middelen moeten gaan naar het creëren van meer jobs, een beter statuut voor de zware beroepen en maatregelen om de 50-plussers aan te zetten om aan het werk te blijven in de best mogelijke omstandigheden, aldus nog de premier.
Het geld kan voor Verhofstadt niet bestemd zijn voor een herwaardering van de administratieve functies. Hij ziet niet in waarom een boekhouder in de non-profit opeens een aantal vakantiedagen meer zou krijgen dan zijn collega in een gewoon bedrijf.
26 feb 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek