Job in witte sector voor 41 procent emotioneel te zwaar

Voor 41 procent van de loontrekkenden in de welzijns- en gezondheidssector, die de voorbije dagen massaal staakten, is hun werk emotioneel te belastend. In vergelijking met andere arbeidssectoren is dat twee keer zoveel. Voor elf procent van werknemers uit de witte sector is dat aspect van hun job zelfs acuut problematisch, het sectorgemiddelde bedraagt vier procent.
"Die emotionele belasting die specifiek voor deze sector erg hoog is, vormt samen met de hoge werkdruk de belangrijkste risico-factor die die jobs ‘onwerkbaar’ kunnen maken." Dat zegt onderzoekster Ria Bourdeaud’hui van het STV Innovatie en Arbeid op basis van een verdere analyse van de eerste meting van de Vlaamse 'werkbaarheidsmonitor'.
Die monitor moest zicht bieden op de jobkwaliteit op de Vlaamse arbeidsmarkt. Daarvoor werden in 2004 12.000 werknemers ondervraagd, waarvan 1500 in de witte sector. Iemand heeft een 'werkbare' job als hij niet problematisch veel stress heeft, geen tekort aan leermogelijkheden, geen gebrek aan motivatie heeft en geen systematisch problemen heeft om werk en privé te combineren.
Daaruit bleek eerder al dat binnen de gezondheidssector 56 procent van de werknemers een kwaliteitsvolle job heeft. Nieuw is dat de onderzoekers nu in een verdere analyse kijken naar de risico’s van de arbeidssituatie die kunnen zorgen voor een lagere jobkwaliteit. Binnen de witte sector is dat ondermeer de werkdruk. Die ligt voor éénderde van de werknemers te hoog, wat vergelijkbaar is met andere sectoren. Op het vlak van emotionele belasting scoort de witte sector echter het hoogst van allemaal. Daarna volgt onderwijs waar dertig procent zijn job emotioneel te zwaar vindt.
26 feb 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek