Praten met non-profit kan, onderhandelen niet

'Zolang er acties gevoerd worden, kan er niet onderhandeld worden met de non-profit', liet federaal minister van Werk Freya Van den Bossche donderdag, bij het begin van de grootscheepse stakingen in de zorgsector, optekenen. Gisteren gingen zowel de federale als de Vlaamse regering pal achter dat standpunt staan. Alhoewel, zolang de acties duren, kan er wel 'informeel gepraat' worden of kunnen er 'voorbereidende contacten' gelegd worden. En die gesprekken zouden vandaag en morgen al beginnen.
Er is wel degelijk een verschil tussen onderhandelen en praten. De onderhandelingen tussen vakbonden en regering sprongen eerder af, ondanks enkele honderden miljoenen euro's extra toegezegd geld. Zolang er gestaakt wordt, is de regering niet van plan nog meer toegevingen te doen, die in krappe budgettaire tijden zwaar doorwegen op de begroting. En dus zal er gepraat moeten worden.

Premier Guy Verhofstadt (VLD) maakte gisteren na de ministerraad duidelijk waar het knelpunt ligt. De regering wil wel geld vrijmaken om extra jobs te creëren, om mensen langer aan de slag te houden en om de zwaarste beroepen binnen de sector te ontlasten, maar wil geen algemene maatregelen voor de hele sector, inclusief bijvoorbeeld administratief personeel. Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) ging gisteren pal achter de federale regering staan. Van den Bossche en Rudy Demotte (PS) riepen ook hun gemeenschapscollega's, waaronder Vervotte, bij zich voor overleg, waarbij "de bakens" van een nieuwe cao verduidelijkt zijn.
26 feb 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek