KUL-onderzoeker vindt veelbelovend vaccin tegen hersentumor

Leuvense onderzoeker Steven De Vleeschouwer heeft een veelbelovend vaccin ontwikkeld tegen "maligne gliomen", de meest voorkomende kwaadaardige hersentumor die tot nu toe ongeneeslijk is.
Drieëntwintig patiënten, die na hun operatie ingespoten werden met een vaccin bestaande uit lichaamseigen dendritische cellen, zagen hun overlevingskansen verdubbelen en hadden weinig last van nevenwerkingen.
Dendritische cellen zijn afweercellen die in tumoren voorkomende eiwitten kunnen opnemen, deze eiwitten bewerken en vervolgens de productie van T-lymfocyten stimuleren. Deze witte bloedcellen herkennen de tumorcellen en doden ze. Bij de uitwerking van deze therapie in het laboratorium ontdekte De Vleeschouwer de essentiële rol van cytokines, boodschappermolecules die een rol spelen bij de
communicatie tussen de verschillende cellen van het afweersysteem.
Patiënten die geopereerd werden aan deze tumor, bestraald werden en chemotherapie ondergingen, hervielen tot nu toe steeds weer. De 23 patiënten die De Vleeschouwer met het vaccin behandelde, hadden de klassieke therapieën zonder succes ondergaan. In zijn doctoraatsonderzoek meldt De Vleeschouwer dat de betrokken patiënten nu al meerdere jaren leven zonder heroptredende tumor. Scans hebben de remmende werking van het vaccin op de tumorgroei aangetoond. De therapie moet nog verder op punt worden gesteld.
23 feb 2005
Bron: Belga
meer over
zie ook rubriek