Antwerpse chirurg vindt middelen om spataders te voorkomen

Bij patiënten die ik geopereerd had zag ik de spataders opnieuw verschijnen. Een ontstellende vaststelling voor een chirurg. Ik ben op zoek gegaan naar middelen om het beter te doen.
Aldus dokter Marianne De Maeseneer, adjunct-kliniekhoofd thorax- en vaatchirurgie UZ Antwerpen, die zopas een onderzoek over het onderwerp heeft afgerond. Spataders zijn geen sensationeel gezondheidsprobleem maar ze kunnen wel de levenskwaliteit ernstig aantasten. "Het is een misverstand dat ze enkel bij bejaarden voorkomen", aldus de dokter. "Mijn jongste patiënt was amper 13. De gemiddelde leeftijd van de mensen die ik opereer is 50. Het probleem neemt wel toe met de leeftijd. De helft van de 70-plussers heeft spataders."

Oorzaak is vooral het langdurig rechtstaan, waardoor het bloed op de duur moeilijker terugstroomt en de bloedvaten uitzetten. "Veel van mijn patiënten zijn leerkrachten, bakkers, beenhouwers, horeca-mensen... Een warme omgeving werkt de vorming in de hand. Ook genetische factoren spelen een rol."


Natuurlijk vereisen niet alle spataders een operatie. "chirurgie is wél aangewezen bij verwikkelingen zoals flebitis, open beenwonden aan de enkels, eczeem, nach-telijke krampen... Soms opereren we ook om esthetische redenen."

Marianne De Maeseneer is eigenlijk toevallig in 'de spataders' terechtgekomen. "als aankomend chirurg zocht ik naar een praktijk met zo weinig mogelijk nachtdiensten en urgenties, want ik ben moeder van drie kinderen. Zo kwam ik terecht in de niet-invasieve vaatchirurgie. Waar ik ontdekte dat de vooruitgang spectaculair is. Dankzij echografisch onderzoek met de kleurenduplex kan je het op- en neergaan van het bloed in de aders precies volgen, en dus ook het ontstaan van spataders."

Met behulp van die beeldvormingstechnieken heeft dokter De Maeseneer haar onderzoek gedaan. "Ik ontdekte dat in ruim 10% van de benen een nieuw adertje opduikt op de plaats van het litteken, en dat reeds één jaar na de operatie. Op lange termijn heeft 40 tot 60% van de geopereerde pa- tiënten de spataders terug. Zeer frustrerend voor de chirurg en voor de patiënt."

"Belangrijk dus dat we dat hervallen proberen te voorkomen. En dat kan. Het bedekken van de afgebonden ader met een patch - een dun stukje synthetisch materiaal - blijkt goede resultaten op te leveren, ook na vijf jaar. Veel opgang maken momenteel een drietal nieuwe methodes die de ader van binnenuit verdrogen, zoals via laser- of radiofrequente energie. Probleem is dat deze behandeling nog duur is, 400 tot 500 euro. De spatader komt dan natuurlijk niet meer terug."
23 feb 2005
meer over
zie ook rubriek