Clash in ziekteverzekering

Het verzekeringscomité van het Riziv is maandagochtend vroegtijdig beëindigd na een incident. De zorgverstrekkers en vertegenwoordigers van vier ziekenfondsen stapten op toen de regeringscommissaris voor begroting zijn veto stelde tegen een budgetverhoging voor een revalidatiecentrum. Volgens de Christelijke Mutualiteiten is dit een ,,signaal aan de regering''.
Op de tafel van het verzekeringscomité lag een vraag van het revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren Pulderbos in Zandhoven. Het centrum wil een verhoging van zijn budget voor personeelskosten met 10 procent. De commissaris van minister van Begroting Johan Vande Lanotte vond dat een te grote stijging en stelde zijn veto. Daardoor kan de komende drie weken geen beslissing genomen worden over het dossier.

Voor Marc Moens, voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (bvas), was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Hij stapte op en riep zijn collega's op hetzelfde te doen. Alle zorgverstrekkers volgden. Ook de christelijke en liberale ziekenfondsen en de neutrale en onafhankelijke ziekenfondsen verlieten de vergadering. De Socialistische Mutualiteiten bleven zitten, alsook de twee overheidsziekenfondsen.

,,Het dossier is de spreekwoordelijke druppel'', legt Mark Loix van het christelijk ziekenfonds uit. ,,Eerst blokkeert Vande Lanotte het op de markt komen van nieuwe geneesmiddelen en nu dit. Er leeft bij de partners in de gezondheidszorg bovendien ook een groeiend ongenoegen over de manier van werken van de regering. Wij vergaderen, bereiken compromissen, keuren nomenclatuurwijzigingen en vergoedingen van nieuwe geneesmiddelen goed, maar dan stellen we vast dat dossiers in de lade van minister Demotte blijven liggen omdat er geen geld is. We hopen dat de reactie van vandaag een krachtig signaal is aan de regering dat het zo niet langer kan.''
23 feb 2005
meer over
zie ook rubriek