Incident in Verzekeringscomité na budgettair veto over revalidatiecentrum

De zorgverstrekkers en ziekenfondsen kwamen gisteren in verzet tegen de federale regering. Ze verlieten een vergadering van het Verzekeringscomité van de ziekteverzekering nadat een regeringscommissaris van Johan Vande Lanotte (sp.a), de federale minister van Begroting, zijn veto gesteld had tegen een budgetverhoging voor een revalidatiecentrum. De zorgverstrekkers en ziekenfondsen verwijten de regering het overlegsysteem van de ziekteverzekering uit te hollen en de werking ervan lam te leggen.
De verstandhouding tussen de zorgverstrekkers en de federale regering is de jongste maanden niet optimaal. De sfeer van besparingen en strikte budgettaire controle die rond de gezondheidszorg hangt, is daar niet vreemd aan. Vooral minister Vande Lanotte wekt de toorn bij de zorgverstrekkers. Hij wordt onder meer verweten de terugbetaling van nieuwe geneesmiddelen te blokkeren, zelfs na een positief advies van de Commissie voor Terugbetaling van geneesmiddelen. Ook het aanslepen van de publicatie van een koninklijk besluit met betrekking tot de nieuwe terugbetalingsvoorwaarden voor tandartsen wekte wrevel. 'We hebben al een tijdje het gevoel dat we voor niets werken en overleggen', zegt Marc Loix, adviseur bij de Landsbond der Christelijke ziekenfondsen. 'De regering hakt knopen door ongeacht wat ziekenfondsen en zorgverstrekkers in consensus beslissen. En ze houdt de hand stevig op de knip.'

Gisteren escaleerde de situatie in het Verzekeringscomité van de ziekteverzekering. In dat comité adviseren ziekenfondsen en zorgverstrekkers de regering over maatregelen in de gezondheidszorg. Op de agenda stond een budgetaanpassing van het revalidatiecentrum Pulderbos in Zandhoven. De gesloten enveloppe zou met 2,5 procent verhoogd moeten worden om de anciënniteitstoeslag van de medewerkers te kunnen betalen. Gelijktijdig wordt de forfaitaire dagvergoeding evenwel verhoogd met ruim 11 procent. Dat is een gevolg van het feit dat steeds meer patiënten sneller en vaker voor korte tijd terug naar huis kunnen. Een lager aantal patiëntendagen gekoppeld aan een licht gestegen budget leidt tot een hoger dagforfait.

Protest

De regeringscommissaris die de besprekingen voor minister Vande Lanotte volgt, ging dwarsliggen. Hij sprak van een te grote stijging van het dagforfait, en schorste een beslissing over Pulderbos op. Marc Moens, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten, ontstak daarop in woede. Hij riep de zorgverstrekkers en ziekenfondsen op de vergadering te verlaten. Alle zorgverstrekkers en de meeste vertegenwoordigers van de ziekenfondsen verlieten de zaal. Enkel die van de Socialistische Ziekenfondsen en van de twee overheidsziekenfondsen bleven zitten.

Leo Neels, algemeen directeur van pharma.be, sprak van een zwaar incident. 'Het overlegsysteem van de ziekteverzekering wordt uitgehold, en de werking wordt lamgelegd.' De zorgverstrekkers en ziekenfondsen beschuldigen Vande Lanotte ervan een mandaat te hebben gegeven aan zijn regeringscommissaris om zo op te treden. Het kabinet ontkent dat. 'Het dossier werd nog niet door ons behandeld, en er werd geen veto gesteld.'

Bij Volksgezondheid luidt het dat 'over het dossier overlegd zal worden tussen de twee kabinetten'. Maar het kabinet voegt eraan toe dat 'iedereen verwittigd was dat tot april 2005 zeer streng wordt toegezien op alle beslissingen in de ziekteverzekering'. 'De ziekteverzekering mag dit jaar haar budget niet overschrijden', klinkt het.

De zorgverstrekkers en ziekenfondsen willen met hun optreden een krachtig signaal geven aan de regering. 'Het is een vorm van protest, een punctuele actie. Maar de regering is niet van ons af, we blazen het overleg niet op', zegt Moens. Ivan Van Der Meeren van de Socialistische Mutualiteiten noemt het 'geen manier van doen om zomaar op te stappen. Net zoals het geen manier van doen is van de regering om alles tegen te houden'.
22 feb 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek