Geneesmiddelen testen op mensen steeds moeilijker

Klinische tests van nieuwe geneesmiddelen op mensen worden moeilijker en duurder. Sinds 7 mei 2004 zijn mensen die geneesmiddelen uittesten, beter beschermd door de wet. Zo kunnen zij op eender welk ogenblik uit het experiment stappen en krijgen ze een schadevergoeding wanneer er tijdens de test iets misloopt, zonder dat ze daarom schuld moeten bewijzen.
Dat werd gezegd bij de omvorming van de Belgische Federatie tegen kanker tot ,,Stichting tegen kanker''. De omvorming werd bekendgemaakt bij de uitreiking van onderzoeksbeurzen aan jonge vorsers. De Stichting overkoepelt de ,,Vereniging'' en het ,,Werk'' tegen Kanker in één nationale organisatie. Met de naamswijziging krijgt de Stichting een beter juridisch en financieel statuut. De werking blijft dezelfde. De Stichting steunt het kankeronderzoek, staat in voor patiëntenbegeleiding en organiseert voorlichtings- en preventiecampagnes.

Vrijdag reikte de Stichting onderzoeksbeurzen uit ter waarde van 1,7 miljoen euro. Professor Wilfried De Neve van de vakgroep radiotherapie en kerngeneeskunde van de Universiteit Gent maakte van de gelegenheid gebruik om te wijzen op de problemen waar het experimentele onderzoek op mensen mee geconfronteerd werd sinds de Europese richtlijn daarover in België van kracht is.

,,De wet heeft natuurlijk een nobel doel'', aldus De Neve. ,,Maar de gevolgen voor het klinische onderzoek zijn enorm. Algemeen genomen zijn onze kosten verdubbeld. De administratieve procedure is zwaarder en door het no-faultsysteem liggen de verzekeringspremies veel hoger. Het no-faultsysteem houdt in dat onderzoekers hoe dan ook verantwoordelijk zijn wanneer de patiënt tijdens de testfase problemen krijgt, ongeacht wie er schuld aan heeft. De onderzoeker moet zich laten verzekeren, maar dat is haast onbetaalbaar. Door de onverzekerbaarheid heeft het onderzoek bij ons vier maanden stil gelegen. Intussen is een compromis bereikt en zijn we weer begonnen. Maar de kosten blijven hoger dan vroeger. Daarom is het goed dat de Stichting tegen Kanker jonge onderzoekers steunt.''
19 feb 2005
Bron: Belga
meer over
zie ook rubriek