Ziekenhuizen niet te spreken over hervormingen in kinderafdelingen

De Vlaamse ziekenhuizen reageren erg sceptisch op het nieuwe plan van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) voor de pediatrische diensten. 'Te statisch en te oubollig', zegt Daniël Devos van het Verbond der Verzorgingsinstellingen.
Maandag kregen de verschillende ziekenhuisfederaties een koninklijk besluit van minister Demotte over jonge patiënten in de bus. Om vanaf 2008 een zorgprogramma voor kinderen te mogen aanbieden moeten ziekenhuizen vermijden dat kinderen in hun aangepaste operatiekwartier zien of horen wat er in de andere operatiezalen gebeurt. Een van de ouders moet bij het kind kunnen zijn wanneer het bij bewustzijn is. De ontwaakruimte krijgt een aparte kinderplaats. De kinderkamers, minstens vijftien bedden, moeten speciaal ingericht zijn zodat ouders er dag en nacht kunnen verblijven. Ook verplicht zijn een lokaal voor therapeutische en educatieve activiteiten, een speelkamer van minstens 25 vierkante meter en een keuken en zitkamer voor de ouders.

Het medische team bestaat minstens uit drie voltijdse pediaters en een anesthesist. 's Nachts zorgt een pediater van wacht voor permanentie. Minstens 75 procent van de verpleeg- en zorgkundigen bestaat uit pediatrische verpleegkundigen of verpleegkundigen met minstens vijf jaar ervaring op een dienst pediatrie. Ander noodzakelijk personeel is een voedingsexpert en iemand die spel- en andere activiteiten organiseert. Ziekenhuizen die minder dan 1.500 kinderen per jaar opnemen in de pediatrie en minder dan 2.000 kinderen in de pediatrie en de materniteit samen, mogen geen pediatrische zorg verlenen, tenzij er in een straal van 20 kilometer geen ander zorgprogramma voor kinderen loopt. Ziekenhuizen met zo'n zorgprogramma die zich op minder dan 5 kilometer van elkaar bevinden, moeten samenwerken.

De werkgroep pediatrie, die alle Vlaamse ziekenhuizen vertegenwoordigt, bereidt momenteel een lijvige repliek voor op het plan-Demotte. "Het is te statisch, te structureel en oubollig", zegt Daniël Devos, stafmedewerker van het Verbond der Verzorgingsinstellingen. "Uit een bevraging van 43 ziekenhuizen blijkt dat er bij 48 procent van de jonge patiënten geen toezicht van een pediater aan te pas komt. Daar is ook geen enkele aanleiding toe. De chirurg, anesthesist of stomatoloog kan dat best alleen aan."

Devos stelt zich ook vragen bij de maatregelen die het kind moeten beschermen tegen traumatiserende ervaringen. "Dit lijkt op het aanzwengelen van een psychose. Moeten we een Mickey Mouse in het operatiekwartier hangen? Er wordt net gedaan of elk contact met een volwassene in een ziekenhuis het kind met mentale problemen opzadelt."

Devos vraagt zich ook af wie al dat extra personeel zal betalen. "En wat gaan die drie voltijdse pediaters die aanwezig moeten zijn in het ziekenhuis de hele dag uitrichten?"

Het aangepaste koninklijk besluit zorgt er alvast voor dat er minder diensten dan gepland hun deuren moeten sluiten. Wie er dicht moet, kan minister Demotte nu nog niet zeggen. "Dit treedt in 2008 in werking. Pas dan kunnen vaststellen wie niet aan de normen voldoet. Tegen die tijd kan er nog heel wat in de ziekenhuizen veranderen."
19 feb 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek