VLD houdt geneeskunde innovatief en betaalbaar

De VLD heeft een nota met voorstellen om de geneeskunde tegelijk innovatief en betaalbaar te houden. De partij stelt onder meer voor een 'Centrum voor de herijking van de nomenclatuur' op te richten, om de vastgestelde vergoeding voor de medische prestaties te herzien.
De nota werd geschreven door vijf parlementsleden van de liberale partij die in de medische sector werkzaam zijn of waren. De Artsenkrant berichtte er gisteren over.

Met de nota wil de VLD zijn stem laten horen in het debat over de bijsturing van het gezondheidsbeleid. Ze gaat uit van de bekommernis een blijvende toegang tot een innovatieve geneeskunde te verzoenen met een betaalbare geneeskunde.

Op korte termijn wil de VLD de terugbetaling van medische ingrepen op basis van referentieprijzen uitbreiden van 16 naar 26 courante ingrepen. Niet de gemiddelde kostprijs moet de referentie zijn, maar de kostprijs van het meest efficiënte ziekenhuis, zegt de VLD in eenklank met de Staten-Generaal van de Vlaamse Ziekenhuizen.

Voor de terugbetaling van de geneesmiddelen stelt de VLD voor om de zes maanden een referentiebedrag vast te stellen op basis van het goedkoopste geneesmiddel dat op de markt is. Op die manier kan de vrije concurrentie spelen tussen generieke en 'off patent'-geneesmiddelen. In het kiwimodel, met een openbare aanbesteding, gelooft de VLD niet.

honoraria


De partij wil werk maken van de bepaling in het regeerakkoord dat de intellectuele artsenprestaties aan herwaardering toe zijn. Ze stelt voor een centrum op te richten om de nomenclatuur te herijken.

Een aftopping van de hoogste honoraria, zoals sp.a-voorzitter Stevaert voorstelt, ziet de VLD niet zitten. Wel moet het artsenaanbod in de hand gehouden en de overconsumptie die het gevolg is van een teveel aan zorgverstrekkers ingeperkt worden.
19 feb 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek