Stevaert zet de aanval in op overconsumptie pillen in Belgische ziekenhuizen

Steve Stevaert, de partijvoorzitter van de sp.a, heeft zijn pijlen gericht op de ziekteverzekering. Die profileringsdrang werkt verrassend genoeg niet op de heupen van Rudy Demotte (PS), de minister van Sociale Zaken. Integendeel, Demotte koestert zich in de media-aandacht die Stevaert in Vlaanderen krijgt. En de PS'er is blij dat de sp.a-voorzitter de aandacht verlegt van het splitsingsdiscours naar maatregelen om misbruiken tegen te gaan. Het socialistische onderonsje duwt de liberalen in het defensief en wekt wrevel in de medische wereld.
Sp.a-voorzitter Steve Stevaert werpt zich op de ziekteverzekering en dat zal iedereen geweten hebben. Er gaat geen week voorbij of de socialistische topman haalt het nieuws met een idee om de ziekteverzekering betaalbaar te houden. En Stevaert houdt de spanning erin met zijn aangekondigde vijfkamp. Hij maakte al vier voorstellen bekend, maar blijft geheimzinnig over zijn vijfde idee. Op dat voorstel, dat 'zeer spectaculair en controversieel' zal zijn, is het nog even wachten. 'Ik wil zeker zijn dat het politiek haalbaar is en dat het in de praktijk omgezet kan worden', zegt Stevaert.

Vijfkamp

Stevaert houdt zijn publiek zoet met variaties op eenzelfde thema. Hij stelde gisteren in Het Laatste Nieuws dat ziekenhuizen per ziektebeeld een vast bedrag voor het geneesmiddelenverbruik moeten krijgen. Vandaag worden de ziekenhuizen door de ziekenfondsen vergoed per verbruikte pil. Stevaert wijst er evenwel op dat ziekenhuizen tot 30 procent korting krijgen voor de geneesmiddelen en dat geld in eigen zak steken. 'Dat is geen voorbeeld van transparante financiering. Daardoor hebben ziekenhuizen er baat bij veel en dure pillen aan hun patiënten te geven.'

Stevaert wil die manier van financieren vervangen door transparante forfaitaire subsidies. De 'forfaitarisering' past in Stevaerts streven naar een 'gezondere financiering van de ziekenhuizen.'

Hij lanceerde in dit kader eerder zijn voorstel om de ereloonsupplementen in ziekenhuizen af te schaffen en te snoeien in het overaanbod aan ziekenhuizen. De ziekenhuisfinanciering is het vierde spoor uit Stevaerts vijfkamp, die voorts bestaat uit de invoering van forfaitaire ingrepen voor standaardoperaties, een betere verhouding tussen prijs en kwaliteit van geneesmiddelen en een beter evenwicht tussen de inkomsten van specialisten.

De sp.a-topman slaagt er telkens in de media-aandacht te halen met zijn voorstellen, zelfs al zijn die niet nieuw. Ze maken stuk voor stuk al jaren onderwerp uit van verhitte discussies in de medische wereld. De meeste voorstellen werden overigens al in de steigers gezet door Frank Vandenbroucke (sp.a), de voormalige minister van Sociale Zaken, en overgenomen door PS-minister Demotte. De vaste vergoeding voor geneesmiddelen en die voor standaardoperaties in ziekenhuizen staan, naast de invoering van het kiwimodel voor de prijsvorming van medicamenten, in het ontwerp gezondheidswet. Dat werd in november door de regering goedgekeurd en belandt binnenkort in het parlement. Demotte is ook van plan paal en perk te stellen aan de ereloonsupplementen, en gaat volgende week zijn licht opsteken in Parijs over een herijking van de erelonen van specialisten. Stevaert kondigt dus aan wat de federale regering al eerder besliste of overweegt te doen.

Toch is Demotte niet geïrriteerd door zijn optreden. Integendeel. Demotte en Stevaert zijn objectieve bondgenoten in hun strijd om het systeem van gezondheidszorg te vrijwaren. 'Hij is onze beste woordvoerder in Vlaanderen. Hij neemt het discours van de splitsing van de ziekteverzekering niet over, maar herneemt de krachtlijnen die door de federale regering werden uitgezet. Dat doet plezier', luidt het op het kabinet-Demotte. De PS-minister beseft dat hij de perceptie tegen heeft in Vlaanderen en is blij de kwaliteiten van 'Stevie Wonder' op dat vlak te kunnen gebruiken.

Profilering

Voor Stevaert is het belangrijk te scoren op het domein van de gezondheidszorg, een cruciaal thema voor de socialisten. Sinds Vandenbroucke niet langer de touwtjes in handen heeft op Sociale Zaken bleef dit terrein een tijdje bloot liggen voor de sp.a. Daarop besloot Stevaert zelf in het gat te springen. De sp.a-voorzitter kan hiervoor buigen op de expertise van een groot netwerk specialisten uit het socialistische ziekenfonds maar ook uit het kabinet van Demotte.

De liberale regeringspartijen hebben het inmiddels knap lastig met dit socialistische onderonsje. Zij geven al lang af op de ontsporende uitgaven in de ziekteverzekering, maar dreigen nu in het defensief gedrukt te worden. Veel van de besparingsvoorstellen die Stevaert en Demotte lanceren, liggen moeilijk bij de liberale achterban. 'De liberalen wilden eerst niet weten van een groeinorm van 4,5 procent voor de ziekteverzekering, maar roepen het hardst als er besparingsmaatregelen genomen worden', schokschoudert Stevaert.

Vooral het artsenkorps voelt zich geviseerd. Ze verwijten de sp.a'er hen af te schilderen als zakkenvullers die enkel uit zijn op hun eigenbelang. 'Dat is laster. 99 procent van de artsen gelooft in zijn vak en denkt niet in de eerste plaats aan zijn portemonnee', fulmineert Marc Moens, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaat (bvas).' Hij verwijt Stevaert 'flauwe cafépraat te verkopen zonder kennis van zaken'. VLD-senator Patrik Vankrunkelsven treedt Moens bij. Hij laakt dat Stevaert het verhaal van zijn nuances ontdoet. 'De forfaitarisering van de geneesmiddelen zal de kortingen de wereld niet uit helpen. De bedrijven zullen nog steeds die kortingen geven, want het is hen er vooral om te doen dat de patiënten na hun ontslag in het ziekenhuis dezelfde geneesmiddelen blijven slikken.'

Vertrouwensbreuk

Moens beschuldigt de sp.a-voorzitter er zelfs van aan te sturen op een vertrouwensbreuk tussen de artsen en de patiënten. 'Je zal maar ziek zijn en om de zoveel dagen Stevaert horen afgeven op de ziekenhuizen en de artsen. Ik zou er dan ook geen vertrouwen meer in hebben als de arts mij een geneesmiddel voorschrijft.'

De sp.a-voorzitter ziet dat anders. Hij beklemtoont dat zijn initiatief maar één betrachting heeft: de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de gezondheidszorg veilig te stellen.
17 feb 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek