Hoop op geneesmiddel tegen chronische urineweginfecties

Onderzoekers van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB) aan de VUB hebben een veelbelovende ontdekking gedaan in de strijd tegen chronische urineweginfecties. Urineweg- en blaasinfecties behoren tot de meest voorkomende bacteriële besmettingen en kunnen zeer pijnlijk zijn. Ongeveer de helft van de vrouwen wordt er tijdens hun leven mee geconfronteerd. De aandoening is vooral een probleem als ze chronisch wordt. 80 procent van deze infecties wordt veroorzaakt door de bacterie Escherichia coli.
De onderzoekster Julie Bouckaert en haar collega's onder leiding van Henri De Greve toonden aan dat de toediening van de suikerstructuur heptyl a-D-mannoside de vasthechting van de bacterie aan de wand van de urinewegen kan beletten. De suikerstructuur kan zich sneller vestigen op de receptoren van de urinewegen dan de bacterie dat kan. Daardoor wordt de eerste stap naar een infectie' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>urineweginfectie vermeden.

Tot nu toe wordt de bacterie bestreden met antibiotica, maar die behandeling sluit een herhaling van de infectie niet uit. Bovendien worden steeds meer bacteriën resistent tegen antibiotica. Vandaar dat de zoektocht naar een andere oplossing al een tijdje geleden werd ingezet.
11 feb 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek