Probiotica en gevolgen van buikgriep zoals diarree

Het nationaal griepcentrum heeft aangekondigd dat de epidemische drempel is overschreden en er dus een griepepidemie in het land is. Onlangs werd al melding gemaakt in België van een opkomende virale buikgriepepidemie, veroorzaakt door een variant van het norovirus. Virale of bacteriële oorzaken zorgen ervoor dat het evenwicht in de darmflora mogelijk verstoord wordt. Probiotica kunnen helpen bij het herstellen van het evenwicht alsook mogelijk de gevolgen van een verstoorde darmflora ten gevolge van virale infecties.
Oorzaken van diarree
Het optreden van diarree kan verschillende oorzaken hebben. Het best
gekende is de diarree die optreedt na het gebruik van antibiotica.
Reizigersdiarree als gevolg van een drastische wijziging in het dieet
en het in contact komen met potentieel pathogene bacteriën is een
andere vaak voorkomende vorm. Er zijn nog een aantal andere, maar
minder vaak voorkomende vormen van diarree zoals de diarree bij
parenterale of enterale voeding, bestralingsdiarree,…Tenslotte is er
de diarree ten gevolge van een ontsteking met virale, bacteriële of
zelfs parasitaire oorzaak.

Positieve bijdrage van probiotica bij virale infecties zoals
rotavirus
Zowel voor constipatie als diarree zijn er heel wat studies die een
positieve bijdrage van probiotica aantonen. Beide fenomenen zijn
rechtstreeks gelinkt aan een goed werkende darmflora en een optimale
uitwisseling van nutriënten, water en elektrolyten. In het geval van
diarree ten gevolge van een rotavirus kan door gebruik van probiotica
een vermindering van het aantal dagen diarree van ongeveer 30%
optreden (Sugita et al., 1994). Er zijn aanwijzingen dat probiotica
zowel een preventieve als een curatieve rol kunnen spelen bij diarree
veroorzaakt door een rotavirus (Isolauri et al, 1991; Saavedra et al,
1994; Pedone et al, 1999; Boudraa et al, 2002; Chandra et al, 2002).

Adviezen bij optreden van infectueuze diarree
Volgende adviezen zijn gericht op het herstellen van het evenwicht in
de darmflora. Dr.ir. Bart Degeest, Science Manager bij Yakult Belgium
nv geeft een overzicht:

* Hydratatie: een van de mogelijke gevolgen van diarree zijn
uitdrogingsverschijnselen. Voldoende vocht innemen is noodzakelijk.
Dit in de vorm van water, indien nodig met toevoeging van
rehydrataterende zouten en mineralen. Bij langdurige diarree kan
rijstwater een ‘kalmerend’ effect geven. De zouten in een bouillon
helpen het vocht in het lichaam te houden.
* Te mijden dranken: de vezels in vruchtensappen stimuleren de
geïrriteerde darmen. Ook alcohol is niet geschikt: het onttrekt nog
meer vocht aan het lichaam
* voeding: mijd vezels (in granen, groenten en fruit) die de darmen
activeren. Wit brood, pasta geven de darmen rust. Witte rijst heeft
de gekende ‘stoppende’ werking. Te vers brood kan ook problemen
geven, toast het en eet het met wat confituur.
* Vetstoffen: gebruik deze niet omdat ze de darmen stimuleren en nu
kunnen irriteren.
* Appels: appelmoes of geraspte appel die gebruind is aan de lucht
zijn aangeraden. De vrijgekomen pectines bij deze bereidingen
absorberen water in de darm waardoor het vocht in het lichaam
vastgehouden wordt. Vermijd echter appels gewoon ‘te knabbelen’ want
ze op deze manier eten, stimuleert de darm weer.
* Probiotica: zuivel met levende bacteriën. Deze ‘goede’ bacteriën
bereiken levend de darmflora en helpen daar het evenwicht te
optimaliseren. Ook bevatten zij lactase dat helpt bij de omzetting
van melksuiker in goed verteerbare monosachariden. Niet verteerde
melksuikers zijn vaak verantwoordelijk voor het bevorderen van
diarree.
* hygiëne: uitermate belangrijk is het onderhouden van een stricte
hygiëne: handen wassen indien men naar het toilet gaat, het toilet en
andere vaak bezochte delen van het huis zo proper mogelijk houden
* bacterie-haarden: vermijd deze zoveel mogelijk: eten op het
aanrecht laten staan, vuile zakdoeken…


Wat zijn probiotica?

De definitie van een probioticum is: ‘een levend microbieel
voedingsingrediënt dat, wanneer het in voldoende hoeveelheden wordt
ingenomen, een gezondheidsbevorderend effect heeft’. Deze definitie
werd voorgesteld door ILSI (International Life Sciences Institute) en
is nu algemeen aanvaard in wetenschappelijke middens. Probiotische
bacteriën, zoals bijvoorbeeld de Lactobacillus casei Shirota bacterie
in de gefermenteerde melkdrank Yakult, behoren in bijna alle gevallen
tot het genus Lactobacillus of Bifidobacterium. Voorwaarden voor een
kwalitatief probiotisch product zijn dat de bacteriën het
maagdarmkanaal kunnen overleven, ze in voldoende aantallen levend in
het voedingsproduct aanwezig zijn om zo hun werk in de darmflora te
kunnen doen en ze daar een positief effect op de gezondheid hebben.


Over Yakult

Yakult is pionier op het vlak van preventieve gezondheidszorg en
probiotica. Het product Yakult werd reeds in 1935 ontwikkeld door de
Japanse arts Minoru Shirota. De bedrijfsfilosofie van Yakult is
wereldwijd werken aan een gezonde samenleving. Yakult streeft naar
een verbetering van het fysieke, mentale en sociale welzijn in de
samenleving. Enerzijds door het integreren van onderzoek,
ontwikkeling en verkoop en anderzijds door het ontplooien van sociale
en culturele activiteiten. Deze filosofie is de basis voor alle
activiteiten van Yakult in Europa. Het product Yakult kwam in 1994
als een van de eerste probiotische zuiveldranken op de Europese markt
in Nederland en vervolgens in 1995 in België. In 1996 volgden
Luxemburg, Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk (regio Parijs) en
Duitsland. Wereldwijd is Yakult aanwezig in 26 landen en wordt
dagelijks gedronken door meer dan 25 miljoen mensen.
11 feb 2005
Bron: Belga
meer over
zie ook rubriek