België en artsenbond tegen zorgdecreet

De federale Belgische regering heeft zich plots aangesloten bij de rechtszaak van een artsenvakbond bij het Arbitragehof tegen het Vlaams zorgdecreet.
Dat meldt de artsenkrant . De artsenvakbond bvas die de belangen van de artsen-specialisten verdedigt in dit dossier, vond dat de Vlaamse regering zich inliet met ,,de organisatie van de gezondheidszorg''. bvas noemt dat een federale materie en heeft de Belgische regering - die aanvankelijk geen bezwaren opperde - overtuigd. Ze sluit zich aan bij de BVAS-eis tot vernietiging van het decreet.

Het zorgdecreet werd in 2002 goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Het deelt Vlaanderen in in zorgregio's en zal ,,de volgende 20 jaar'' op grond daarvan een rationalisering en vooral een echelonnering van de instellingen (eerste, tweede en derde lijn) doorvoeren, niet enkel voor de gezondheidszorg in de enge zin, maar voor heel het welzijnsaanbod (bejaardenvoorzieningen, geestelijke gezondheidszorg). Aan uitvoering is dit decreet nog niet toe. De nieuwe regering gaat de regio's nog aanpassen. BVAS wil dat patiënten rechtstreeks naar specialisten kunnen gaan; het decreet wil dat de patiënt in de regel eerst de eerstelijnsvoorziening raadpleegt.
11 feb 2005
meer over
zie ook rubriek