Geen vergunning voor dure pillen

Minister van Begroting Johan Vande Lanotte houdt de vergunning van een tiental geneesmiddelen tegen omdat die een meerkost betekenen voor het budget van de ziekteverzekering. De geneesmiddelen komen voorlopig niet op de markt en zijn dus voor niemand beschikbaar. De minister wil daarmee een signaal geven aan de industrie. Pharma.be, de vereniging van de geneesmiddelenindustrie, protesteert.
Zo wil Vande Lanotte van de producenten voorstellen afdwingen om het geneesmiddelenbudget onder controle te brengen. ,,Het is de rol van de minister van Begroting om ook de uitgaven van de sociale zekerheid onder controle te houden'', zegt Vande Lanotte. Alleen nieuwe medicamenten die een besparing vormen of geen of weinig meerkost meebrengen, krijgen groen licht.
Vande Lanotte kan dat op basis van de nieuwe gezondheidswet die eind vorig jaar is uitgevaardigd. Voorlopig zijn al een tiental aanvragen voor de meest diverse geneesmiddelen geweigerd.

Protest

Pharma.be, de vereniging van de geneesmiddelenindustrie, verzet zich tegen de maatregel van Vande Lanotte. als nieuwe geneesmiddelen niet worden toegelaten of terugbetaald, knijpt men de innovatie dood, aldus woorvoerder Christian De La Porte. Hij merkt op dat geneesmiddelen 200 miljoen euro meer opbrengen aan de staat dan ze kosten, en dit dankzij van de grote aanwezigheid van pharmaceutische industrie in ons land.
09 feb 2005
meer over
zie ook rubriek