Een op drie kankerpatiënten naar alternatieve genezer

RUIM een derde van de Europese kankerpatiënten maakt gebruik van alternatieve geneeswijzen. Kruidengeneeskunde is het populairst, maar wordt op de hielen gezeten door homeopathie, vitamine- en mineraalsupplementen, geneeskrachtige thees, spirituele en relaxatietherapieën. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerde studie.
Van alle Europeanen maken de Italianen het meest gebruik van alternatieve kankerbehandelingen, leert de studie van een internationaal onderzoeksteam: driekwart van hen verlaat zich erop. Ook Tsjechië en Zwitserland scoren hoog. Grieken voelen veel minder voor alternatieve behandelingswijzen: na een kankerdiagnose loopt slechts 15 procent bij een alternatieve genezer langs. Gemiddeld ligt de belangstelling voor alternatieve behandelwijzen rond 33 procent. België zit in de middenmoot. In Israël, Denemarken, Italië, Spanje, Griekenland en IJsland zijn spirituele therapieën als handoplegging en gebedsgenezing opvallend populair.

De studie is gebaseerd op een rondvraag bij bijna duizend kankerpatiënten in veertien landen. artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen moeten zich geen begoochelingen maken, schrijft de leider van het onderzoek, Alex Molassiotis van de Manchester School of Nursing, Midwifery and Social Work, in het vakblad Annals of Oncology. ,,Hoe de beroepsgroep zelf ook over alternatieve geneeswijzen denkt en hoe afwijzend wij ertegenover staan, speelt geen rol. Patiënten weten dat de therapieën bestaan, ze gebruiken ze, en ze zullen ze blijven gebruiken.''

Het onderzoek leert dat gebruikers van alternatieve therapieën in meerderheid jong zijn, doorgaans van het vrouwelijke geslacht en goed geïnformeerd. Wie slechte vooruitzichten heeft (zoals patiënten met alvleesklier-, lever, bot- of hersenkanker) doet er vaker een beroep op dan kankerpatiënten met een betere levensverwachting.

Patiënten besteden gemiddeld 123 euro per maand aan alternatieve therapieën, maar de onderzoekers noteerden uitschieters van 4.140 euro per maand. De meeste patiënten waren tevreden over hun alternatieve behandeling. Ze voelen zich er goed bij en ontlenen er vertrouwen aan. Slechts drie procent vond ze ,,waardeloos''.

Uit de studie blijkt dat het gebruik van alternatieve geneeswijzen tegen kanker in Europa in de lift zit, vergeleken bij een vroeger onderzoek uit 1998, al is het nog steeds lager dan in de VS.

De Europese overheidssubsidie voor onderzoek naar alternatieve behandelwijzen is de voorbije jaren iets omhooggegaan, maar blijft laag. Van de meeste alternatieve therapieën is nooit bewezen dat ze werken, maar zelden is hun werking echt goed onderzocht, in grote dubbelblindstudies waarbij vervalsing wordt uitgesloten. ,,Ik kan niet genoeg benadrukken dat de werking van deze therapieën wetenschappelijk onderzoek verdient'' zegt Molassiotis. ,,Ook vanuit economisch standpunt, want in de alternatieve geneeskunde gaan miljarden euro's om. Het is de tweede grootste groeimarkt van de EU, en patiënten betalen soms aanzienlijke bedragen uit hun eigen zak.'' De arts vindt dat de EU het gebruik van alternatieve therapieën in regels moet gieten.

De meeste kankerpatiënten in het onderzoek gebruikten de alternatieve therapie als aanvulling op een klassieke kankerbehandeling met chirurgie, bestraling of chemotherapie. Slechts weinigen onder hen vertrouwden er voor hun genezing volledig op.
09 feb 2005
meer over
zie ook rubriek