Maker Dolly mag menselijke embryo's klonen

Ian Wilmut, de Schotse onderzoeker die in 1997 het kloonschaap Dolly 'schiep', heeft van de Engelse overheid de toelating gekregen om menselijke embryo's te klonen voor medisch onderzoek.
Wilmut, van het Roslininstituut in Schotland, en zijn collega's van het King's College in Londen willen bij mensen met als (amyotrofe laterale sclerose) enkele lichaamscellen wegnemen en die klonen. Uit de kloonembryo's die zo ontstaan, willen ze meer leren over de ongeneeslijke en dodelijke spierziekte. Zo hopen ze gedetailleerd te kunnen nagaan hoe de ziekte evolueert. Cellen van de kloonembryo's zouden ook worden gebruikt om nieuwe geneesmiddelen op uit te testen, met name middelen om de voortgang van de ziekte te stoppen.

De helft van de mensen met als sterft binnen de 14 maanden. Voor de overigen is de levensverwachting maximaal vijf jaar, maar tijdens de laatste periode zijn de patiënten volkomen immobiel.

Het is de tweede keer dat de Engelse overheid toestemming geeft voor dergelijk kloononderzoek. Sinds 2001 is klonen van menselijke cellen legaal in Groot-Brittannië, op voorwaarde dat het gebeurt voor medisch onderzoek. Gekloonde embryo's in een baarmoeder plaatsen en geboren laten worden, is strikt verboden.

Wilmut beklemtoonde eerder al dat het niet zijn bedoeling is gekloonde baby's te creëren en dat na het experimenteren alle embryo's worden vernietigd.
09 feb 2005
meer over
zie ook rubriek