Behandelen borstkanker complexer

Hormoonremmers zijn efficiënter bij het bestrijden van borstkanker bij sommige vrouwen dan het gangbare medicijn tamoxifen. Vrouwen hebben 19 procent meer kans om na een operatie ziektevrij te blijven, en zelfs 27 procent meer kans om geen uitzaaiingen te ontwikkelen.
ONCOLOGEN krijgen het vanaf nu moeilijker. Sinds ongeveer een kwarteeuw vertrouwden ze bijna blindelings op medicijnen met het actieve bestanddeel tamoxifen, in het geval een oudere vrouw (na de menopauze) een tumor bleek te hebben die hormoongevoelig is. Het gaat om twee derde van deze vrouwen. Ze krijgen na de operatie niet alleen chemotherapie, maar slikken gedurende vijf jaar ook een medicijn dat de kans op hervallen vermindert.

Zo'n hormoongevoelige tumor reageert op het vrouwelijke oestrogeen door te groeien. Tamoxifen verhindert dat. De nieuwe medicijnen met het actieve bestanddeel letrozole werken anders: ze verminderen de natuurlijke oestrogeenproductie. Ze duwen vrouwen als het ware nog dieper in de menopauze. Daarom kunnen ze alleen worden gebruikt bij vrouwen die hun overgang al achter de rug hebben.

Een wereldwijd onderzoek met 8.000 patiëntes, onder wie 634 Belgische, leert nu dat deze hormonale remmers nog beter tegen hervallen beschermen dan het vertrouwde product. De verschillen zijn statistisch significant, zegt professor Robert Paridaens van de KU Leuven.

Over twee weken zitten Belgische oncologen samen met de bedrijven die deze medicijnen aanmaken bij de ziekteverzekering, om tot een compromis over terugbetaling en behandeling te komen, zei Paridaens ook. Voorlopig wordt letrozole alleen terugbetaald voor vrouwen met borstkanker in een vergevorderd stadium. Het lijkt aangewezen om het produkt nu ook veel ruimer te gaan toedienen.

,,We willen tot een consensus komen over de specifieke doelgroep. Daarbij moeten we ook rekening houden met de neveneffecten, want die zijn anders dan bij tamoxifen.'' Een van de verschillen is dat tamoxifen beschermt tegen botontkalking, en dat de hormoonremmers dat juist niet doen. Vrouwen na de menopauze zijn hiervoor al extra gevoelig. In de groep die hormoonremmers kreeg, deden zich minder tromboses voor maar meer hartfalen. Sommigen kregen meer warmte-opwellers. De studie onderzoekt verder nog wat de resultaten zijn als vrouwen eerst twee jaar het ene product slikken, en vervolgens drie jaar het andere.

Elk jaar krijgen 6.000 vrouwen in België te horen dat ze borstkanker hebben. Jaarlijks wordt de ziekte 2.400 vrouwen fataal.
05 feb 2005
meer over
zie ook rubriek