Driehonderd tbc-besmettingen in Nederlandse Zeist

Bij een grootschalig tuberculose-onderzoek in de Nederlandse stad Zeist, is bij driehonderd mensen besmetting met de tbc-bacterie vastgesteld. Dat meldde de gemeente Zeist vrijdagavond.
In alle gevallen gaat het om een recente besmetting. Dat betekent niet dat deze mensen ook ziek zijn. ,,Zij hebben geen tbc en dus ook geen open tbc'', stelt de gemeente. Een flink aantal mensen die mogelijk ook besmet zijn, kwam niet opdagen om de resultaten van de tests af te halen.
Het grootscheeps onderzoek begon maandag en werd ingesteld nadat was gebleken dat een medewerker van een lokale supermarkt een erg besmettelijke vorm van open tbc had. Mogelijk besmette hij een groot aantal klanten. Het tbc-onderzoek in Zeist is de grootste in zijn soort dat ooit in Nederland is gehouden. De gemeente denkt dat zich ongeveer 22.000 mensen hebben laten testen. Het definitieve aantal geteste en besmette personen wordt maandag bekendgemaakt.

De driehonderd mensen die recent besmet zijn met de tbc-bacterie worden verder onderzocht en krijgen gedurende een half jaar medicatie. Ook hun familieleden en vrienden worden onderzocht, om te kijken of er mogelijk sprake is van een andere besmettingsbron dan de medewerker van de supermarkt.
05 feb 2005
meer over
zie ook rubriek