Witte woede bereikt kookpunt

Als er over twee weken geen akkoord is over betere loon- en arbeidsvoorwaarden, staakt de non-profitsector vanaf 24 februari.
als er op maandag 21 februari om middernacht geen overeenkomst met de overheid bereikt is, gaat de non-profitsector vanaf donderdag 24 februari voor onbepaalde tijd staken. Dat hebben de drie vakbonden van de non-profitsector bekendgemaakt na een vruchteloos onderhoud met de kabinetschefs van minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (P.S.) en minister van Werk Freya Van den Bossche (SP.A).

Het overleg tussen de vakbonden van de non-profitsector en de regering voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden voor het verplegend personeel sleept al meer dan een jaar aan. Vorige week beloofden de betrokken ministers de komende vijf jaar in totaal 375 miljoen euro extra vrij te maken voor de sector. Dit geld zou gebruikt worden om 10.000 banen te creëeren, een aanvullend pensioen uit te bouwen en de laagste lonen te verhogen. Maar volgens de vakbonden is dit niet genoeg.

"Er is ruim 520 miljoen euro nodig om de loonachterstand van werknemers in de ziekenhuizen, rusthuizen en revalidatiecentra ten opzichte van werknemers in de privé-sector weg te werken", zegt Walter Cornelis van de christelijke bediendenbond LBC-NVK. "De 375 miljoen van de overheid betekent dat onze mensen na vijf jaar een loonsverhoging hebben van 1,7 procent. Terwijl de werknemers van de privé-sector alleen de komende twee jaar al op een loonsverhoging van 2,4 procent kunnen rekenen."

Cornelis eist duidelijk afspraken rond een dertiende maand, maar de regering wil hier niet aan toegeven. "De dertiende maand is voor ons een breekpunt. Van de 375 miljoen euro die de overheid tot nu toe ter beschikking wil stellen gaat 300 miljoen naar extra werkgelegenheid. Maar wij eisen een koopkrachtverhoging. "

Gesprekken met de regering zijn nu tot 16 februari uitgesteld. Cornelis: "De ministers vinden het nodig eerst nog een weekje verlof te nemen. Wij zijn het kotsbeu en roepen al een jaar om een beter loon. De staking zal niet betekenen dat we de patiënten in de steek laten, want we gaan altijd respectvol met onze mensen om. Maar het is wel tijd dat er acties komen."
04 feb 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek