Zorgsector verwerpt sociaal plan zonder opslag

De zorgsector weigert een sociaal akkoord zonder een loonsverhoging te ondertekenen. Dat liet het gemeenschappelijk vakbondsfront gisteren aan de federale regering weten. De vakbonden eisen een volwaardige dertiende maand. 'We eisen geld in het loonzakje, en dat op korte termijn', luidt het. De bonden dreigen met harde acties als de regering niet snel extra middelen op tafel legt.
Een week geleden pakte de federale regering uit met haar antwoord op de witte woede. Rudy Demotte (PS), de federale minister van Sociale Zaken, en zijn collega van Werk Freya Van den Bossche (sp.a) maakten bekend de volgende vijf jaar 375 miljoen euro, of 75 miljoen euro per jaar, vrij te maken voor een sociaal akkoord voor de zorgsector. Twee derde van het budget moet gaan naar de creatie van 10.000 jobs, een derde van het budget kan aangewend worden voor koopkrachtverhoging. De regering is bereid een aanvullend pensioen voor de gezondheidswerkers te creëren, en stelde loonsverhoging voor de laagste lonen in het vooruitzicht.

Demotte en Van den Bossche lieten duidelijk verstaan dat 'er niet meer geld is'. De vakbonden reageerden negatief. Het oorspronkelijke eisenpakket bedroeg 3,7 miljard euro over vijf jaar, en werd teruggebracht tot 520 miljoen euro. 'We hebben onze verlangens fors gemilderd. Het is tijd dat de regering nu luistert naar wat leeft op het terrein. De werknemers willen een verlaging van de werkdruk, en iets in hun loonzakje op korte termijn. We nemen geen genoegen met een uitgesteld loon op 65 jaar en jobs voor nieuwe zorgbehoeften', zegt André Langenus, federaal secretaris van de socialistische bediendenbond BBTK.

Zorgbehoefte

De bonden zetten gisteren tijdens een vergadering met de kabinetten Demotte en Van den Bossche hun standpunt uiteen. Ze zijn positief over de beloofde 10.000 jobs, maar relativeren de goednieuwsshow van de regering. Volgens hen dient 200 miljoen euro om te voldoen aan de stijgende zorgvraag in het licht van de vergrijzing. 'Dat is een maatschappelijke behoefte die we ten volle steunen. Maar de regering mag dit niet afrekenen op onze eisenbundel. Ze moet eerlijk zijn tegenover de publieke opinie', zegt Walter Cornelis, nationaal secretaris van de christelijke bediendenbond LBC. De vakbonden vinden dat de middelen voor jobcreatie vooral ingezet moeten worden voor een vermindering van de werkdruk.

Het regeringsvoorstel over de koopkrachtverhoging slikken de vakbonden niet. De regering stelt voor om 2 procent van de loonmassa voor te behouden voor de creatie van een tweede pensioenpijler, en wil de laagste lonen opwaarderen. De vakbonden blijven erbij dat dit geen antwoord is op wat leeft op het terrein. 'In het sociaal akkoord moet een reële loonsverhoging op korte termijn zitten', zegt Gert van Hees, sectoraal verantwoordelijke non-profit bij de ACLVB. Het gemeenschappelijk vakbondsfront eist als antwoord een volwaardige dertiende maand. Vandaag hebben de gezondheidswerkers recht op een eindejaarspremie van 45 procent van hun maandwedde. De vakbonden willen dit minstens verhogen tot 75 procent. Dat kost 140 miljoen euro.

Impasse

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bleef er gisteren bij dat de regering extra middelen op tafel moet leggen. Tussen de lijnen luidde het dat 'minstens 450 miljoen euro nodig is voor een verdedigbaar akkoord'. De vakbonden suggereren dat de 2 procent die gereserveerd wordt voor een aanvullend pensioen, deels gebruikt kan worden voor de dertiende maand.

De bonden zien de regering op 16 februari terug. De kabinetten Demotte en Van den Bossche bereiden tegen dan een nota voor. 'We willen aantonen dat er in de 375 miljoen euro ruimte is voor een loonsverhoging. Het is niet zo dat het gros van de middelen gaat naar nieuwe zorgbehoeften', zegt de woordvoerder van minister Demotte. Hij wilde niet bevestigen of de regering nog extra middelen kan vrijmaken. Naar verluidt ligt de invoering van een dertiende maand politiek gevoelig. De regering vreest de doos van Pandora te openen.

In politieke kringen wordt ontkend dat de zorgsector de voorbije jaren nauwelijks loonsverhoging kreeg bovenop de index en de baremieke verhogingen. In 2000 kregen de werknemers een reële loonsverhoging van 1 procent. Bovendien opteerde ruim 90 procent van de 45-plussers voor extra loon in plaats van arbeidsduurvermindering. Dat leverde hen een loonsverhoging van 5 tot 15 procent op.
04 feb 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek