Zorgsector stelt federale regering ultimatum

De vakbonden uit de gezondheidssector stelden de federale regering gisteren een ultimatum. Ze willen tegen 21 februari een sociaal akkoord 2005-2009 met loonopslag, anders komt er vanaf 24 februari een staking van onbepaalde duur.
Het gemeenschappelijk vakbondsfront had gisteren een onderhoud met het kabinet van Rudy Demotte (PS), de federale minister van Sociale Zaken, en zijn collega van Werk, Freya Van den Bossche (sp.a). Ze herhaalden niet tevreden te zijn met het regeringsvoorstel van sociaal akkoord. De ploeg van Verhofstadt is bereid tegen 2009 voor de zorgsector 375 miljoen euro vrij te maken. Dat geld moet gaan naar de creatie van 10.000 jobs, naar de opbouw van een aanvullend pensioen en een loonsverhoging voor de laagste lonen.

De vakbonden noemen dat onvoldoende. Ze eisen meer geld en willen loonopslag op korte termijn. 'We willen nu geld in het loonzakje, geen uitgesteld loon op 65 jaar', luidt het. De vakbonden pleiten voor een volwaardige 13de maand. Ze zien de federale regering op 16 februari. Die weigerde gisteren in haar kaarten te laten kijken. Ze blijft er evenwel bij dat in het pakket van 375 miljoen euro ruimte is voor koopkrachtverhoging.

De federale regering is bevoegd voor de ziekenhuizen, de rusthuizen, de thuisverpleging en de revalidatiecentra. In deze sectoren werken ruim 250.000 mensen. De Vlaamse regering is bevoegd voor de welzijnssectoren, goed voor bijna 90.000 mensen. De onderhandelingen over een Vlaams sociaal akkoord zitten nog in een embryonale fase.
04 feb 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek