Stevaerts idee om ziekenhuizen te sluiten stuit op verzet

"Er zijn te veel ziekenhuizen. Dat werkt medische overconsumptie in de hand. Willen we de uitgaven voor gezondheidszorg onder controle krijgen, dan moeten we ziekenhuizen sluiten." Dat was het - provocerende - ballonnetje dat de sp.a-partijvoorzitter in onze woensdagkrant opliet. De ziekenhuizen zijn het uiteraard niet met Stevaerts zienswijze eens. "Onze bedden liggen nu al bomvol. Waar wil Stevaert al die patiënten van gesloten ziekenhuizen dan onderbrengen?"
"Stevaert scheert alle instellingen over dezelfde kam", reageert Rudi Pluymers, algemeen directeur van de campussen Salvator (Hasselt) en Sint-Ursula (Herk-de-Stad). "Alle Limburgse ziekenhuizen liggen eivol. De bedden zijn constant bezet."

Volgens Pluymers weet de overheid heel goed welke instellingen systematisch te veel kosten aanrekenen. "In Brussel loopt het in bepaalde ziekenhuizen al een hele tijd scheef. Dat ze daar de wantoestanden aanpakken. Zelfde verhaal voor de situatie bezuiden de taalgrens. Het riziv weet perfect welke Waalse ziekenhuizen overconsumeren. Maar Stevaert wil iedereen daarvoor straffen, ook de ziekenhuizen die zich wel aan de afspraken houden."

In plaats daarvan pleit Pluymers, net zoals z'n collega Johan Hellings van het ziekenhuis Oost-Limburg (Genk), voor nog meer samenwerking tussen de ziekenhuizen onderling, om zo de kosten te drukken. "Rond grote ingrepen - onder meer kankeronderzoek - moet nog meer samengewerkt worden. In onze provincie gebeurt dat al sterk, maar het kan nog beter. Niet elk ziekenhuis moet alle diensten aanbieden, voor gespecialiseerde, dure onderzoeken zou de patiënt terecht moeten kunnen in één of twee grote centra, die ook de meeste know how in huis hebben", zegt Hellings. Ook van het recente voorstel van CD&V-voorzitter jo vandeurzen (om patiëntengegevens makkelijker uit te wisselen zodat minder onderzoeken nodig zijn) verwacht hij veel heil.


Bliksemafleider

"Stevaert gaat te kort door de bocht", zegt Carine Boonen, directeur van het VVI, de koepel van katholieke rust- en verzorgingstehuizen. "In feite worden de ziekenhuizen al jaren ondergefinancierd door de overheid. Dat is voldoende bewezen in allerlei studies. Maar die wezen nooit uit dat er te veel ziekenhuizen waren. Ik begrijp ook niet waarom Stevaert denkt dat 'minder ziekenhuizen' automatisch tot 'minder kosten' zal leiden. Er zullen nog steeds evenveel patiënten een behandeling nodig hebben."

Luc van Roye, directeur van de koepel van de Vlaamse Openbare Verzorgingsinstelling, is het eens met z'n collega. Hij noemt Stevaerts uitspraken bliksemafleiders. "80 procent van de kosten voor een ziekenhuis gaan naar personeel. Verder nemen de uitgaven toe omdat de bevolking vergrijst. Ook de zorg zelf wordt zo complexer. Maar het aantal patiënten blijft constant. Ik vraag me af waar die moeten worden verzorgd als er instellingen gesloten worden."
03 feb 2005
meer over
zie ook rubriek