Stevaert: We moeten ziekenhuizen sluiten.

"De grond van de zaak is dat er ziekenhuizen te veel zijn. We zullen ziekenhuizen moeten sluiten om de uitgaven voor gezondheidszorgen onder controle te krijgen. Dat wordt een hard gevecht", voorspelt sp.a-voorzitter Steve Stevaert in een gesprek met Het Belang van Limburg.

Bij de vorming van de federale regering-Verhofstadt werd afgesproken dat de uitgaven voor de gezondheidszorgen tijdens déze legislatuur jaarlijks gemiddeld 4,5 procent mogen toenemen boven inflatie. Steve Stevaert is er zich van bewust dat dit een hoog percentage is en niet voor herhaling vatbaar is na deze legislatuur. Maar nu wil hij er zich wel aan houden, als minimum én als maximum.
Dat laatste is een probleem. Daarom is de sp.a-voorzitter, in goede verstandhouding met minister van Sociale Zaken en van Volksgezondheid Rudy Demotte, aan zijn gezondheids-vijfkamp begonnen: vijf concrete voorstellen om de uitgaven binnen de perken te houden.


Vijfkamp

Tot nu laceerde Steve Stevaert vier voorstellen. We brengen ze even in herinnering. Samen met de argumentatie.


1 - Forfaitaire tarieven voor bepaalde ingrepen :


De kostprijs voor in principe dezelfde ingreep kan van ziekenhuis tot ziekenhuis heel fel verschillen. Dat komt omdat men in het ene ziekenhuis veel meer onderzoeken doet dan in het andere en/of hogere honoraria vraagt. Dat moet gedaan zijn. Daarom komt er een lijst met de forfaitaire kostprijs voor 16 ingrepen.


2 - Goedkopere geneesmiddelen :


Volgens Steve Stevaert zijn we op weg naar een Pax Medicamenta. De farmaceutische industrie wil meewerken om te komen tot een kleiner verbruik én bovendien ook nog eens goedkopere geneesmiddelen. Ook de overheid heeft middelen. Zo kan ze volgens het kiwi-model een openbare aanbesteding uitschrijven voor de geneesmiddelen die terugbetaald worden. Een andere mogelijk middel om de prijs te drukken is dat artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen niet langer op productnaam maar op molecule voorschrijven, zodat de apotheker zelf het goedkoopste geneesmiddel kan geven. En omdat apothekers niet tegen hun beurs zullen werken - al was het maar omdat ze veel moesten betalen om een apotheek te kunnen overnemen - moeten ze evenveel verdienen op goedkope als op dure geneesmiddelen.


3 - artsenhonoraria :


Het voorstel dat tot nu het meeste ophef baarde was zijn voorstel over de artsenhonoraria. Steve Stevaert nuanceert: "Ik ben tegen het Nederlands model waarbij een arts een maximum-wedde krijgt. Van mij mogen artsen veel verdienen. Maar gezien hun prestaties terugbetaald worden door de ziekenfondsen, dus door de belastingbetalers, hebben die belastingbetalers het recht om zich vragen te stellen bij de hoogte van sommige honoraria.


4 -Ziekenhuizen


Het vierde voorstel van Steve Stevaert slaat op de ziekenhuizen. Dit voorstel heeft op zich verschillende onderdelen.


> financiering ziekenhuizen :

Omdat ziekenhuizen ondergefinancierd worden, moedigen ze via hun specialisten medische overconsumptie aan. Ziekenhuizen mogen immers een stuk van de honoraria van 'hun' artsen voor zich houden. Steve Stevaert pleit voor een correcte financiering van de ziekenhuizen, die in ruil aangeven hoe men misbruiken door artsen kan tegengaan.


> Ziekenhuissupplementen :

Steve Stevaert wil dat op termijn alle supplementen voor medische handelingen en voor medisch materiaal verdwijnen; eerst voor patiënten in twee- of meerpersoonskamers en daarna voor patiënten in éénpersoonskamers. Hotelsupplementen kunnen eventueel wel.

Het argument dat de ziekenhuizen de supplementen van de veelal rijkere patiënten gebruiken om arme patiënten te helpen, wijst Steve Stevaert van de hand. Volgens hem ziet men een opdeling tussen ziekenhuizen die bijna altijd voor alles en nog wat supplementen vragen en zo alleen nog rijke patiënten aantrekken en anderzijds ziekenhuzien die géén supplementen vragen en alleen armere patiënten aantrekken. Met als gevolg dat straks alleen nog de rijke ziekenhuizen zich bepaalde specialisten en apparatuur kunnen permitteren en we zo een gezondheidszorg met twee snelheden krijgen, iets waar Stevaert absoluut tegen is.


> Minder ziekenhuizen

Steve Stevaert rondt af: "Het elektronisch medisch dossier, zoals Jo Vandeurzen voorstelt, zou een goed middel zijn om overconsumptie tegen te gaan, dat voorkomt dat men bijvoorbeeld tweemaal hetzelfde onderzoek doet. Het moet er snel komen."

Maar de sp.a-voorzitter gaat nog verder: "We moeten de zaken durven zeggen zoals ze zijn. We hebben te veel ziekenhuizen. Om te kunnen concurreren en om te kunnen overleven werken ze de medische consumptie in de hand. Dat kan niet zijn. We zullen ook ziekenhuizen moeten sluiten."

Of dit ook betekent dat er te veel dokters zijn, op die vraag heeft Steve Stevaert nog geen antwoord: "Ongetwijfeld zijn er te veel specialisten in dit, maar er zijn ook te weinig specialisten in dat. Het is ook zo dat er dokters zijn met te weinig werk die zich werk maken en dokters die veel te hard werken omdat ze dat zelf willen maar nog vaker omdat ze heel veel gevraagd worden. Dit is moeilijk te regelen met de vrijheid die de patiënt heeft."

Welke ziekenhuizen moeten sluiten, hoeveel er moeten sluiten, op basis van welke criteria dat moet gebeuren en nog meer van die vragen, daar wil de sp.a-voorzitter zich niet over uitlaten, dat moet bestudeerd worden. Maar het principe is gesteld en daarmee kan de discussie beginnen.

02 feb 2005
meer over
zie ook rubriek