Ziekenhuizen worden allergisch voor bloemen

Engels ziekenhuis verbiedt bloemen op de kamer, ook in Vlaanderen komen er strenge reglementen.
Voortaan mogen er geen bloemen en druiven meer voor de patiënten van het Britse ziekenhuis Rochdale Infirmary. Wegens een groene aanslag op de hygiëne en de veiligheid. Ook in Vlaanderen lijkt gevoeligheid voor de ziekenhuisplant- en bloem gestegen.


Een ziekenhuispatiënt trekt groen aan, zoals een paardenvlaai vliegen. Decennialang al sleurt bezoekend Vlaanderen een indrukwekkend arsenaal aan planten en bloemen mee om de zieke op te fleuren en een stuk buiten naar binnen te smokkelen. Al even lang wordt er gediscussieerd over de mogelijke calamiteiten die de flora meebrengt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bloemen en vooral bloemenwater grote hoeveelheden pathogene micro-organismen huisvesten. Of zij ook infecties bij patiënten veroorzaken, werd totnogtoe niet wetenschappelijk aangetoond. Wel stelde men in Britse ziekenhuizen vast dat het aantal infecties in chirurgische eenheden zakte na het verwijderen van bloem en plant.

De directie van de groep Pennine Acute Hospitals, waaronder de Rochdale Infirmary en twee andere instellingen vallen, vindt het gevaar toch groot genoeg om bijna al meegebracht groen in beslag te nemen. Genoeg ellende met de dodelijke ziekenhuisbacterie. De afdelingshoofden mogen zelf beslissen of bloemen op hun afdeling kunnen. Verboden groen gaat onmiddellijk in quarantaine. Na de visite in het ziekenhuis krijgt de bezoeker alles netjes terug. De directie is daarmee gezwicht voor de argumenten van enkele hoofdverpleegkundigen die wezen op de nefaste afloop van een omgestoten pot bloemen op elektrische apparatuur. Niet ververst water vormt bovendien een ideale speeltuin voor bacteriën. Dode bloemen en stuifmeel laten vuil achter. Steeds luider klinkende klachten van patiëntengroepen legt de directie naast zich neer. Op meer dan 1.000 bezoekers werden er nog maar twee klachten geregistreerd. Blijkbaar kunnen de meeste mensen zich hierin vinden, meent de directie, die zich heeft ingeschreven bij de groter worden groep bloemkritische ziekenhuizen.

Ook in Vlaanderen voeren de meeste klinieken een uitgekiende bloemenpolitiek. Een bloem betekent grote hoeveelheden pathogene elementen in het water. Bij de verzorging van bloemen kunnen de handen worden besmet en bacteriën worden overgedragen. "Gezonde mensen kunnen die bacteriën aan", zegt Juul Bollen, woordvoerder van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk. "Het ZOL laat, zoals heel wat ziekenhuizen, geen bloemen toe op afdelingen met kwetsbare patiënten. Ik denk aan oncologie, de intensieve zorgen, de hartafdeling, ivf en de melkkeuken. Het gaat niet alleen over bloemen, soms vormen planten een groter probleem. Een algemeen verbod gaat echter te ver. Andere vaststelling: er worden minder bloemen aangevoerd dan vroeger. Waarschijnlijk omdat de verblijfsduur van de patiënt bijna gehalveerd is tot gemiddeld tussen twee en vijf dagen. Ook zijden en plastic bloemen worden populairder."

Annette Schuermans, diensthoofd Ziekenhuishygiëne van het UZ Leuven, vindt het de Britten te bruin bakken. "Waarom nog mensen toelaten. Ook zij zijn van kop tot teen besmet. Veel belangrijker dan de bloemen is onder andere de handhygiëne. Op vlak van algemene hygiëne kunnen vele Britse ziekenhuizen ook beter presteren. Bloemenwater is in ieder geval besmet, maar zonder contact vormt het geen probleem. Verversen moet pas na een week, dus veel handcontact is er niet. Overal, behalve op de kritieke diensten en de diensten met immunogecompromitteerde patiënten."

Technieken om het bloemgevaar te neutraliseren worden in ziekenhuizen al een poos gebruikt. In het verleden werd vaak gebruik gemaakt van chloortabletten, nu vooral van de meegeleverde zakjes Chrysal clear® om de groei van micro-organismen te remmen. "Ook wij merken een licht stijgende bloemenafkeer in ziekenhuizen", zegt Bernadette Degraeve van Fleurop. "Bepaalde ziekenhuizen weigeren snijbloemen, en vooral planten. Onze klanten weten dat we in dat geval de plant vervangen door een bloem."
31 jan 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek